PREDSJEDNIK SDP-A SRBIJE ZA "AVAZ"

Rasim Ljajić: Stranke koje nisu prešle cenzus nestat će s političke scene Srbije

SDP apsolutni dobitnik kada su u pitanju izbori u Sandžaku

Ljajić: Ovi izbori su po mnogo čemu specifični. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

29.6.2020

Ankete su, manje-više, pogodile koje će liste prijeći izborni cenzus, tako da su rezultati izbora u Srbiji očekivani, kazao je za „Avaz“ Rasim Ljajić, predsjednik SDP-a Srbije te potpredsjednik Vlade i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.  

On smatra da su ovi izbori po mnogo čemu specifični jer će, praktično, osim manjinskih stranaka, samo tri liste naći mjesto u parlamentu. To je, ističe, glavna karakteristika ovih izbora.


Široka koalicija

- Druga karakteristika je da će sve ostale stranke koje su učestvovale na izborima, a nisu prešle cenzus, praktično nestati s političke scene. Teško je vjerovati da mogu ikada više da se vrate jer je cenzus smanjen na tri posto. Činjenica da to nisu prešle u ovakvim okolnostima samo govori o njihovoj irelevantnosti – navodi Ljajić.  

Poručuje da će se tek vidjeti ko će činiti većinu.  

- Sigurno bi bilo bolje da je više stranaka prešlo cenzus. Imali smo 21 listu na izborima. Ovo je, čini mi se, najveći broj lista na jednim izborima, jer su mnogi mislili da s cenzusom od tri posto lako mogu ući u parlament – ocjenjuje Ljajić.  

Ljajić: Tek će se vidjeti ko će činiti većinu. Arhiv

S druge strane, on kaže da postoji široka koalicija oko Srpske napredne stranke, odnosno liste koju je vodio Aleksandar Vučić.

- Tu su naša stranka i neke druge stranke. Tako da parlament neće biti sastavljen od ove tri političke grupacije, plus manjinske stranke kojih je više nego inače – ističe on.

Socijaldemokratska partija Srbije osvojila je osam poslanika za Skupštinu Srbije.

- To je dobar rezultat, ne samo na nivou parlamenta, nego i u Sandžaku i svuda gdje smo samostalno nastupili kao stranka. To govori da stranka ima perspektivu, organizaciju i to ne samo u Sandžaku nego na nivou cijele Srbije – smatra Ljajić.

Najviše glasova

Kada su u pitanju izbori u Sandžaku, on kaže kako nema sumnje da je SDP apsolutni dobitnik, posebno što su u dva najveća grada osvojili najviše glasova. 

- U Novom Pazaru smo osvojili više glasova nego SDA i Zukorlićeva stranka zajedno, što je bilo nepojmljivo do prije nekoliko mjeseci. U Prijepolju smo najjača stranka poslije grupacije koju okuplja SNS, jer smo tu išli odvojeno. U Priboju smo napravili odličan izborni rezultat i bit ćemo sigurno dio buduće većine - kaže Ljajić.


Relaksirani politički odnosi u Sandžaku

Ljajić kaže da je SDP do sada imao koaliciju sa SDA u skoro cijelom Sandžaku.  

- Napravili smo koaliciju prije tri-četiri godine i ona je relaksirala političke odnose u Sandžaku. Posebno mi je drago da smo napravili ovakav politički rezultat, a da nijednu ružnu riječ nismo izgovorili, niti sam spomenuo Ugljanina i Zukorlića u izbornoj kampanji. Ovo je bila najmirnija kampanja. To je investicija u političku stabilnost. Svako ko hoće da radi za dobro Novog Pazara i drugih opština je naš budući saveznik. Ne gledamo šta se dešavalo u prošlosti – ističe Ljajić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.