PREDSJEDNIK KOSOVA

Hašim Tači odložio je obraćanje javnosti za ponedeljak

Zbog optužnice je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu

Tači: Tereti se za ratne zločine. Agencije

Avaz.ba / RSE

28.6.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) odložio je obraćanje javnosti za ponedeljak.

Tači je prethodno najavio da će javnosti obratiti u nedjelju, 28. juna i to bi bilo njegovo prvo obraćanje nakon saopćenja Specijalizovanog tužioca da je Specijalizovanim vijećima u Hagu podnio na ispitivanje optužnica od deset tačaka kojom se Tači, predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli), "i ostali", terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.


Šta se navodi u optužnici

Vijest o optužnici, Tačija je zatekla na putu za Vašington gdje je 27. juna trebalo da bude održan sastanak u Bijeloj kući sa Srbijom uz posredovanje specijalnog predstavnika predsjednika SAD za dijalog dvije zemlje Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Zbog optužnice je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu. Učešće na sastanku je otkazao i premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopćilo je 24. juna da je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.  

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

- Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici - navodi se u saopćenju.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.



Veselji negirao umiješanost u krivično djelo

Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak.

U prvom komentaru na optužnicu, Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova, aktuelni poslanik i nekadašnji predsjednik Skupštine Kosova izjavio je da je ponosan što je bio dio oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negirao bilo kakvu umiješanost u krivično djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.