SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA

Srbija uvodi nove mjere u borbi protiv koronavirusa

Više neće biti "zatvaranja" kakva su bila u martu i aprilu

Brnabić: Pogoršana situacija. Srđan Ilić / PIXSELL

Avaz.ba

29.6.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će na današnjoj sjednici Kriznog štaba biti uvedene nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa.

Ona je objasnila da se te mjere neće odnositi na cijelu zemlju, već da će biti "targetirane" na određeni grad ili općinu u odnosu na broj zaraženih, ali i istakla da više neće biti "zatvaranja" kakva su bila u martu i aprilu, prenosi B92.

Upitana da li će nove mjere podrazumijevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove.

- Ekonomija mora da nastavi da radi, restorani, klubovi jesu ekonomija, od budžeta države se plaćaju penzije. Svakako neće biti više onoliko restriktivnih mjera i zatvaranja kao što je bilo.

Dvije trećine zaraženih u Beogradu. AFP

Vjerovatno će to biti mjere u skladu sa onim što smo već vidjeli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice... - rekla je Brnabić te dodala da je jedan od „spornih“ gradova i Beograd, gdje je zaraženo dvije trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji. 

"Kurir“ navodi da će na sjednici biti predloženo ograničenje rada noćnih klubova, odlaganje proslava matura, kao i zabrana okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru. Vanredna situacija bit će, najverovatnije, proglašena u Beogradu i Vranju zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Sjednica Kriznog štaba zakazana je za deset sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.