SPORNA NABAVKA MEDICINSKE OPREME

Afera "Respiratori" i u Sloveniji: Uhapšen potpredsjednik Vlade Zdravko Počivalšek

Većina opozicije traži održavanje izvanrednih izbora ili glasanje o povjerenju vladi Janeza Janše

Avaz.ba

Počivalšek: Skandal u Sloveniji

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL


Hapšenje slovenskog ministra za gospodarstvo i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicijskog partnera premijera Janeza Janše, potreslo je slovensku političku scenu.

Većina opozicije traži održavanje izvanrednih izbora ili glasovanje o povjerenju vladi, prenosi Fena. Počivalšek se sumnjiči za krivično djelo nanošenja štete javnim sredstvima pri nabavci respiratora.

- Umjesto da se ta vlada bavi rješavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njezinih vrhova - kazala je u izjavi za javnost nova predsjednica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

  • Fajon: Vlada na pogrešnom putu

    Fajon: Vlada na pogrešnom putu

    Foto: Arhiv


Ona je dodala da zbog skandala vezanim uz nabavku medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa nego bi trebala odstupiti cijela vlada jer više nema moralnog legitimiteta.

- Pozivam Janeza Janšu da da ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela raditi i dobila povjerenje ljudi - kazala je Fajon.

Kako prenose slovenski mediji, neki od ostalih oporbenih prvaka smatraju, također, da je vlada zbog malverzacija u vezi nabavke medicinske opreme u epidemiji Covida-19 izgubila svaki legitimitet.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na