ODRŽANA VIDEOKONFERENCIJA

Amerika i Evropska unija imaju iste ciljeve za zapadni Balkan

Palmer je podsjetio i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put poslije mnogo godina

Avaz.ba
01.07.2020 20:34

Palmer: Imamo zajedničke ciljeve i viziju

Foto: Arhiv

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nisu rivali, već imaju iste ciljeve za zapadni Balkan, poručili su danas zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew) i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na videokonferenciji "Balkanski dijalozi", u organizaciji "Konkordie", "Ist Vest instituta" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažirane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine, prenosi Srna.

- Imamo zajedničke ciljeve i viziju za zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju - rekao je Palmer.

On je podvukao da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Srbije, prenose beogradski mediji.

Palmer je podsjetio i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put poslije mnogo godina, što, kako je naveo, ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva SAD i EU, kao i na junski dogovor u Albaniji, koji je otvorio mogućnost za reformu izbornog sistema.

  • Lajčak: Posljednjih godina postignute dobre stvari
    Lajčak: Posljednjih godina postignute dobre stvari Foto: Arhiv

Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvijek bili partneri i da su posljednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

On kaže da nije ni sretan ni nesretan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se čulo mnogo, od toga da je historijski pa do toga da će biti riječi samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Komentari

NA VRH