DŽEJMI ŠI ZA "FRIENDS OF EUROPE"

Bivši zamjenik pomoćnika glavnog sekretara NATO-a: EU ne treba primiti Srbiju u članstvo dok se ne riješi pitanje Kosova

U novom videu "Keeping an Eye on the Geopolitical Ball", govori o odnosima na Balkanu s akcentom na Srbiju i Kosovo

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

2.7.2020

Čitav svijet je orijentiran na pandemiju koronavirusa. Međutim, iako je pažnja usmjerena na to, geopolitička kugla i dalje se valja.

Upravo time se bave u "Friends of Europe", organizaciji za koju pišu i rade israživanja, kako navode, vrhunski novinari i saradnici kako bi osigurali nepristrasnost.

U novom videu "Keeping an Eye on the Geopolitical Ball", što u prijevodu bi značilo držanje oka na geopolitičkoj lopti, koji je objavljen prije nekoliko dana, domaćin je Džejmi Ši (Jamie Shea), stariji saradnik "Friends of Europe", a bivši zamjenik pomoćnika glavnog sekretara NATO-a. Govorio je o odnosima na Balkanu, problemima, sa posebnim osvrtom na odnose Srbije i Kosova.


- Većina školaraca, barem kada sam ja išao u školu u Velikoj Britaniji 60-tih godina, kada uče o zapadnom Balkanu, često su čuli poznatu frazu Vinstona Čurčiča (Winston Churshill). U njoj se kaže kako je problem Balkana taj što proizvodi više historije nego što se konzumira. Balkan se čini kao loša vijest. I to je sigurno slučaj sa 1990-tim godinama kada se Jugoslavija raspala u seriji brutalnij etničkih konflikata. Prvo u Sloveniji, potom u Hrvatskoj i Bosni i na kraju, što danas zovemo Sjevernom Makedonijom. Ovi konflikti u Bosni rezultirali su sa više od 100.000 mrtvih, više od dva miliona raseljenih, a u Kosovu 13.000 mrtvih. Ali od kraja tih konflikata i kako je nastupika nova decenija, region napreduje na bolje – kaže Ši.


Ši: Osvrnuo se na stanje na Balkanu. Arhiv

Dodao je da ima jedan politički desput u regionu koji zadržava napredak, a posebno ekonomski i politički oporavak. 

- To je odbijanje Srbije da prizna Kosovo, svoju bivšu provinciju, koja je proglasila svoju nezavisnost 2008. godine i koju je priznalo više od 100 zemalja u svijetu. Nepriznavanje Srbije je značilo da druge države posebno koje su dio Evropske unije, također, odbiju priznati Kosovo - kazao je Ši u videu.

Osvrnuo se na odnose Rusije i Srbije te kako zajedno djeluju u neuspjehu Kosova da pristupi internacionalnim organizacijama, ali i brojnim drugim poroblemima s kojima se Kosovo i građani suočavaju.

Ši: Podsjerio na pregovore izmeđi Kosova i Srbije. Printscreen

Podsjetio je i na nedavni poziv Sjedinjenih Američkih Država da ugosti u Vašingtonu predsjednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

- Vučić je na nedavnim izborima ponovo izabran i nadamo se da će moći pokazati državništvo i krenuti dalje. Iskreno vjerujem u to da EU ne treba priznati Srbiju kao ravnopravnu članicu dok se ne riješi pitanje Kosova i dok ne bude jasno da kasnije neće blokirati Kosovo pri pristupanje EU – kazao je Ši.

Podsjetio je da sastanak u Vašingtonu nije održan zbog optuživanja predsjednikia Tačija za ratne zločine.

- Nadam se da to neće biti izbuljeno jer je to bio prvi put u 19 mjeseci da se predsjednici Kosova i Srbije sastanu i razgovaraju - istakao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.