NA LICU MJESTA

Hoće li Novi Pazar izbjeći italijanski scenarij

Koliko energije trošimo da spriječimo još veći haos, isto toliko je trošimo na suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti na društvenim mrežama, kaže Ljajić

Piše: E. Trako

2.7.2020

Novi Pazar: Strahuje se od italijanskog scenarija - Avaz
Dnevni avaz
Grad poprilično prazan - Avaz
Dnevni avaz
Dr. Ćorović: Situacija nije bezazlena - Avaz
+4

Nakon dramatičnih snimaka iz novopazarske Opšte bolnice pune pacijenata zaraženih koronavirusom, koji su proteklih dana objavljivani na društvenim mrežama, a prenijeli su ih brojni mediji u regionu, situacija u ovom gradu jučer je bila za nijansu mirnija.

Stigli su ljekari iz Kragujevca, Kraljeva, Opšta bolnica proglašena je Covid ambulantom, razgraničeni su putevi crvene i zelene rute kretanja, stigla je oprema.


Lažne vijesti

Reporter „Avaza“ jučer je bio u Novom Pazaru. Za razliku od prethodnih dana, stanje ispred Hitne pomoći, Doma zdravlja i Opšte bolnice nije bilo toliko alarmantno. Na ulicama većina građana nosi zaštitne maske, situacija je i najveće skeptike uozbiljila i disciplinirala. 

Ali, uprkos boljoj organizaciji, broj novozaraženih i dalje je u porastu, pa se tako Novi Pazar još nije riješio bremena „balkanskog Bergama“, italijanskog grada u kojem su cijele porodice umirale.  

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, stalno je u Novom Pazaru i čini sve da pomogne narodu. 

- Koliko energije trošimo da spriječimo još veći haos, isto toliko je trošimo na suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti na društvenim mrežama. Ne mogu da vjerujem da ima političara koji ovu pošast koriste za ubiranje poena - kazao je Ljajić za „Avaz“.

Dodaje da je situacija s brojem zaraženih eskalirala i zbog mentaliteta ljudi koji, kako kaže, bez velike muke ili prijeke potrebe neće da odu ljekaru.

- Činjenica je da smo desetkovani i kadrovski, ali siguran sam da ćemo se izvući iz ove situacije - govori Ljajić za „Avaz“.  

Dok razgovaramo, ministar dobiva informaciju da je najbolji svjetski teniser Novak Đoković donirao pet miliona dinara (oko 80.000 KM) za Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Novac je već na raspolaganju.


Spašavali živote

Na ulazu u Dom zdravlja obavezna je dezinfekcija. 

- Situacija nije bezazlena, ali mogu sa sigurnošću reći da se polako smiruje. Snimke koje su pojedinci objavili na društvenim mrežama nismo demantirali. Ako je vanredno stanje, šta je problem da se čovjeku ukazuje pomoć na hodniku? Kao da je bitno gdje će se čovjeku spasiti život, u hodniku ili bolničkoj sobi - govori direktor Ermin Ćorović.

Vučić: Neće dozvoliti narušavanje dobrih odnosa s Bošnjacima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće dozvoliti da se narušavaju dobri odnosi Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, gdje, prema njegovim riječima, ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost. Informacije da bolnica u Novom Pazaru nije opremljena i da u njoj nema ničega nazvao je „pokušajem najprljavije političke manipulacije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.