PORAST BROJA ZARAŽENIH

Slovenija skida Hrvatsku sa zelene liste

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu

Sa jednog od graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije. Srećko Niketić/PIXSELL

Avaz.ba

2.7.2020

Slovenska vlada stavila je Hrvatsku na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom, rekao je vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć. Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država, prenosi Fena.

S te liste u nižu kategoriju su spuštene još Češka i Francuska. Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu "jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je Kacin.


Kacin: Pokušaja obmanjivanja bilo je i previše. Arhiv

Mjera je donesena i zato jer je bilo mnogo slučajeva u kojima su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji, dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske, navodili da su boravili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili Bosni i Hercegovini koje su na "crvenoj" listi epidemiološki nesigurnih država.

Na pitanje što stavljanje na "žutu" listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će oni u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran smještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.