TEHNOLOGIJA

Slovenija proizvela prvi električni avion na svijetu

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Electro za mušterije u sedam zemalja.

Avaz.ba

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Electro", mali dvosed, namijenjen je za obuku pilota.

Foto: Agencije


Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je certifikovala Agencija EU za vazduhoplovnu bezbjednost (EASA), što znači da ispunjava bezbjedonosne standarde i može se koristiti komercijalno.

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Electro", mali dvosed, namijenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja, prenosi agencija Reuters.

-Počeli smo da letimo električnim avionima još 2007., i prije Velis Electro napravili smo još osam aviona. Utvrdili smo sve tehničke pojedinosti i uzeli u obzir mišljenja korisnika kako bi napravili certifikovan avion - rekao je direktor Pipistrel za istraživanja i razvoj, Tine Tomazic.

Certifikovani tip aviona znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, i ovo je zaista korak naprijed za vazduhoplovstvo u cjelini, i omogućit će elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Electro za mušterije u sedam zemalja.

-Ovo je uzbudljiv prodor za vazduhoplovstvo. Ovo je prvi električni avion koji je EASA certifikovala, ali sigurno ne i posljednji, jer avio industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost letjelica - ocijenio je izvršni direktor EASA, Patrick Ky.

Više o temi Slovenija

PORAST BROJA ZARAŽENIH
Slovenija skida Hrvatsku sa zelene liste
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na