IZ ANKARE POLETIO TRANSPORTNI AVION

Stiže medicinska pomoć Sandžaku

Pomoć se sastoji od zaštitnih maski, respiratora, nosila

Avaz.ba
  • Medicinske potrepštine je osiguralo Ministarstvo zdravlja

    Medicinske potrepštine je osiguralo Ministarstvo zdravlja

    Foto: Agencije


Iz Ankare je poletio vojni transportni avion sa medicinskom pomoći koja će danas biti isporučena u Srbiju. Time Turska nastavlja pomagati zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa.

Prema nalogu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana iz Turske je u Srbiju jutros poslana pomoć koja se sastoji od zaštitnih maski, respiratora turske proizvodnje, nosila, vizira i naočara.

Medicinske potrepštine koje je osiguralo Ministarstvo zdravlja Turske, danas su u vojni avion tipa A 400M Turskih oružanih snaga (TSK) utovarene na aerodromu Etimesgut u Ankari.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić ranije je predsjedniku Turske Erdoganu, zbog pogoršane situacije u Sandžaku, uputila pismo sa pozivom za pomoć.

Turska je, odgovarajući na poziv, odlučila pomoći, posebno Sandžaku, gdje je u posljednje vrijeme situacija bila sve teža zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom i gdje nedostaje i medicinskog materijala, opreme, ali i osoblja.

Osim Srbiji, Turska je 8. juna uputila pomoć u pet zemalja regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na