IZ ANKARE POLETIO TRANSPORTNI AVION

Stiže medicinska pomoć Sandžaku

Pomoć se sastoji od zaštitnih maski, respiratora, nosila

Avaz.ba

4.7.2020

Medicinske potrepštine je osiguralo Ministarstvo zdravlja. Agencije

Iz Ankare je poletio vojni transportni avion sa medicinskom pomoći koja će danas biti isporučena u Srbiju. Time Turska nastavlja pomagati zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa.

Prema nalogu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana iz Turske je u Srbiju jutros poslana pomoć koja se sastoji od zaštitnih maski, respiratora turske proizvodnje, nosila, vizira i naočara.

Medicinske potrepštine koje je osiguralo Ministarstvo zdravlja Turske, danas su u vojni avion tipa A 400M Turskih oružanih snaga (TSK) utovarene na aerodromu Etimesgut u Ankari.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić ranije je predsjedniku Turske Erdoganu, zbog pogoršane situacije u Sandžaku, uputila pismo sa pozivom za pomoć.

Turska je, odgovarajući na poziv, odlučila pomoći, posebno Sandžaku, gdje je u posljednje vrijeme situacija bila sve teža zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom i gdje nedostaje i medicinskog materijala, opreme, ali i osoblja.

Osim Srbiji, Turska je 8. juna uputila pomoć u pet zemalja regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.