MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE ODLUČIO

Džamije u Srbiji zatvorene zbog opasnosti od širenja koronavirusa

Ovakva odluka je donesena uslijed pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom na teritoriji Republike Srbije, posebno Sandžaka

Berat džamija u Novom Pazaru. Arhiv

Avaz.ba

4.7.2020

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja da se zaraza koronavirusa širi u džamijama donio odluku o njihovom zatvaranju.

Sa džamija će se ezanom oglašavati namaska vremena, a u njima će do daljnjeg, dok se ne poboljša epidemiološka situacija, namaz obavljati samo imami i mujezini.

Preporučuje se da sve dženaze, u periodu dok su džamije zatvorene za džematsko obavljanje namaza u njima, polaze od porodičnih kuća ili gasulhana, a da se klanjaju shodno mogućnostima, ispred džamijskih gasulhana ili na lokalnim mezarjima, u prisustvu samo najužnih članova porodice. 

- Očekujući od svih vjernika strpljenje i da svojim odgovornim ponašanjem i poštovanjem mjera samozaštite aktivno sudjeluju u suzbijanju zaraze upućujemo dovu Uzvišenom Allahu za oprost grijeha, pomoć u iskušenju, zaštitu i lijek od bolesti, a našim merhumima najljepše mjesto u Džennetu - poručio je predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Ovakva odluka je donesena uslijed pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom na teritoriji Republike Srbije, posebno Sandžaka.

Iz Mešihata su kazali da je ovakva reakcija nužna "imajući u vidu činjenicu da se zdravstveni sistem na području Sandžaka nalazi u opštem kolapsu te da nije u prilici svim oboljelim pružiti adekvatan tretman i bolničko liječenje".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.