ANALIZA AMERIČKOG MAGAZINA

Da li je naučio lekciju: Vučić čita historiju Njemačke

Opozicija, aktivisti za ljudska prava, zapadne diplomate… tvrde da predsjednik Srbije krši vladavinu prava i demokratiju

Vučić: Dominantna politička ličnost u Srbiji. AFP

Avaz.ba

4.7.2020

Djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bilo je i predmet analize američkog magazina “Politico”, koji je objavio tekst pod naslovom "Predsjednik Srbije Vučić uči njemačke lekcije".

Precizira se da Vučić čita historiju Njemačke i da se stiče dojam da je naučio neke lekcije. Zaključak izvlače na osnovu Vučićeve izjave u kojoj je poručio da je “Njemačka izgubila teritorij koji je smatrala svojim, a da se potom posvetila ekonomskom razvoju i promociji svoje kulture i svojih vrijednosti”.

“Politico” se pita da li će istim putem krenuti Srbija, koja je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća imala značajnu ulogu u ratovima na Balkanu, kao i da li će priznati nezavisnost Kosovo, kao cijenu za ulazak u Evropsku uniju.

Vučić: Hoće li priznati Kosovo. AFP

Podsjeća “Politico” da je u posljednjih deset godina Vučić dominantna politička ličnost u Srbiji, najmnogoljudnijoj državi zapadnog Balkana. Opozicija, aktivisti za ljudska prava, zapadne diplomate… tvrde da on krši vladavinu prava i demokratiju.

Američka nevladina organizacija “Freedom House” navodi da je Srbija samo djelimično slobodna zemlja. Na nedavnim parlamentarim izborima Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) dobila je blizu 60 posto glasova.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju navela je da su izbori bili ograničeni dominacijom vladajuće stranke i utjecajem provladinih medija.

No, Vučić je odbacio ovakve navode, koje je naveo "birokratskim izvještajima".

- Mišljenja je da su to bili najpravedniji izbori ikada - istakao je “Politico”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.