BIRA SE 151 ZASTUPNIK

Hrvatska: Počinju jedni od najzahtjevnijih izbora u posljednjih 30 godina

Tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasati uz pomoć osobe od povjerenja

Za svako mjesto u Saboru se u prosjeku natječe 17 kandidata. AFP

Avaz.ba

5.7.2020

Građani Republike Hrvatske danas izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili ko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi Hrvatsku.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina, prenosi Fena.

Iskoristiti pravo

Potvrđuje to i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se “omekšati” upute za glasanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od blizu pet hiljada osoba u samoizolaciji.

Zagreb: Bit će primijenjene sve propisane epidemiološke mjere. AFP

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.

- Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah - naglasila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, te osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Prvi podaci

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna starost 48,6 godina.

O tome ko će sljedeće četiri godine provesti na zagrebačkom Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3,86 miliona birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6.999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi približno 75 hiljada ljudi, nadzirat će ih blizu 8.500 promatrača.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju danas u sedam sati, zatvaraju u 19 sati. Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.