SRBIJA

Dr. Kon: Ako dođe do kolapsa uvest ćemo karantin

Zaraženo više od 300 studenata u Beogradu

Avaz.ba
07.07.2020 11:16

Ponovo uvesti karantin

Foto: ARHIV

- U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mjere osim karantina. Zamjena za zaključavanje je nošenje maski- rekao je danas gostujući na TV Prva dr Predrag Kon.

Kako je rekao član Kriznog štaba, virus se masovno pojavio u vrtićima. 

- U 11 vrtića bilo je pojave kovida, kao i u tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 djece. Takođe korona je utvrđena kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija. U gerontološkim centrima u Beogradu oboljela su četiri zaposlena, a u Gradskom centru za socijalni rad tri.

Kako je rekao, od 12. juna do 4. jula 647 u ljudi je testirano u Studentskoj poliklinici, a 303 je bilo pozitivno. Više od četvrtine bilo je u privatnom smještaju, četvrtina u domovima, dok ostali imaju stalno prebivalište u Beogradu.

Studenti koji čekaju rezultate na kovid 19 se ne zadržavaju na bolničkom lječenju, rekao je Kon, a prenosi B92.
  • Dr Kon
    Dr Kon Foto: ARHIV

- Institucije moraju da u potpunosti preuzmu svoj posao. Epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i postoji nekoherentnost izjava koje se više ne mogu tolerisati. Epidemiološka situacija u Beogradu se još pogoršava, očekujemo poboljšanje krajem nedelje.

On je pozvao epidemiologe da opreznije daju izjave o koronavirusu.

- Priča se da će sve ovo proći, što ja želim, ali... Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu i za to moramo da se pripremimo. 

Kon je dodao da ako svi nosimo zaštitne maske nema mogućnosti da dođe do slučajne infekcije.

- Virus se sigurno prenosi kapljično, dok je aerogeno moguće samo u specifičnim uslovima. Intenzitet prenošenja je zaista visok u uslovima povišene temperature - kazao je Kon.

  • Virus se pojavio u vrtićima
    Virus se pojavio u vrtićima Foto: ARHIV

On rekao da je normalno da epidemiolozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje, te da neki žele da se izdvajaju.

- Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka to da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja - rekao je Kon na TV Prva. 

On je istakao da oni koji su zaraženi moraju da se izoluju. 

- Oočekujem smirivanje situacije ako građani shvate da su maske najvažnija stvar. Za nedelju-dije mogu da se vide efekti.

Dr Kon je kazao da je podnio inicijativu premijerki Ani Brnabić i šefu epidemiloške sekcije Srpskog ljekarskog društva.

- Ja sam na kraju radnog vijeka i nemam nikakve zadrške. Mene ne interesuje politika. Svako treba da radi svoj posao kako najbolje zna i umije  i da to usmjeri protiv virusa. 

Kako je naveo, odgovor na tu svoju inicijativu očekuje tek za mjesec dana “imajući u vidu našu brzinu”. 

- To znači da sam razočaran našom brzinom - rekao je Kon. 

Kon je o zabuni o broju umrlih od koronavirusa u Srbiji rekao “da postoji razlika u infromacijama na određenim nivoima”.

- Podatak koji ima direktor bolnice zavisi od toga šta mu piše u izveštaju. Postavljanje toga kao glavnog problema ovog društva je potpuno neprikladno u ovom trenutku. Istina je najvažnija i uvijek tu, jer medicinska dokumentacija postoji.

Kon je govoreći o ljudima u samoizolaciji rekao da ne možemo da se oslonimo na svjest građana. 

- Trenutak za karantin je kad pukne zdravstveni sistem - rekao je Kon. 

Kako je dodao, ne veruje da će doći do uvođenja karantina, ali “insistiranje na maturama, ne može da razumije”.

Komentari

NA VRH