PRIJETE NOVE RESTRIKCIJE

Epidemiološko stanje u Sloveniji se opasno pogoršalo

Stručnjaci posebno upozorili na "neodgovorno ponašanje mladih" koji su, za razliku od početka epidemije, sada oni koji zbog nepažnje češće bivaju zaraženi

Prioritet će se dati na zaštiti starijih osoba, odnosno domovima za starije. AFP

Avaz.ba

7.7.2020

Sa 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, koji su zabilježeni u posljednja zadnja 24 sata, epidemiološko stanje u Sloveniji se opasno pogoršalo te se zemlja približila manje sigurnim odredištima, prenosi Fena.

Slovenija s novim podacima ima 9,85 novih zaraza na 100.000 stanovnika, kumulativno u posljednjih 14 dana, kazao je Mario Fafangel, epidemiolog iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

On je dodao da bi već sutra mogao biti prijeđen prag od 10 zaraza na 100.000 stanovnika, koji je u Sloveniji postavljen kao kriterij za uvrštenje drugih država na "žutu" listu manje sigurnih.

Prioritet će se dati na zaštiti starijih osoba, odnosno domovima za starije.

Pri tome su posebno upozorili na "neodgovorno ponašanje mladih" koji su, za razliku od početka epidemije, sada oni koji zbog nepažnje češće bivaju zaraženi, pri čemu sami nemaju izrazitijih simptoma, ali ne misle da neodgovornim ponašanjem mogu zaraziti starije, za bolest podložnije skupine.

Razmišlja se o ponovnoj restrikciji dopuštenih okupljanja na javnim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.