IDEOLOŠKI SMISAO

Janša, Orban i Vučić raspravljali o "vraćanju evropskog identiteta"

Slovenski premijer, kojega s mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako u ideološkom smislu za Evropu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja "kulturni marksizam

Aleksandar Vučić. Arhiv

Avaz.ba

8.7.2020

Janez Janša, slovenski premijer, sudjelovao je, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na web-konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta.

S izazovima koji stoje pred nama možemo se suočiti ako se vratimo svojim izvornim vrijednostima i svom identitetu. Moramo se boriti za naše ljude, Evropljane, naše nasljeđe i narode, našu slobodu, naš način života i našu budućnost - kazao je Janša na online konferenciji koju je organizirala zaklada Građanska Mađarska, a vodi je član Fidesza i bivši Orbanov ministar za ljudske resurse Zoltan Balog.

Janez Janša. Arhiv

U svom prilogu na konferenciji Janša se, između ostalog, zauzeo za širenje Evropske unije na zapadni Balkan te upozorio na neizvjesnosti koje donosi koronakriza i drugi izazovi pred kojima stoji Unija.

Slovenski premijer, kojega s mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako u ideološkom smislu za Evropu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja "kulturni marksizam".

- U Komunističkom manifestu piše da je za stvaranje novog svijeta potrebno da nestane narod, privatno vlasništvo i školstvo te da nestane religija. To se upravo sada i događa preko masovnih medija, kulturne industrije i nekih političkih stranaka - kazao je Janša, a prenose slovenski mediji.

Viktor Orban. Arhiv

U materijalu koji je kao pripremu za trilateralni sastanak napisao Balog, navodi se da je u Evropskoj uniji, umjesto pravnih i formalnih tehničkih pitanja koja su sada u središtu, potrebno pokrenuti otvorenu raspravu o izazovima koji stoje pred Evropskom unijom, a koji se sada "ignoriraju".

- Potrebna je otvorena i iskrena rasprava o našim temeljnim vrijednostima, a ne bježanje od pitanja koja su nepopularna u mainstream medijima s dominacijom ljevice - navodi Balog.

Kako navodi Balog, zemlje koje su za takvu otvorenu raspravu žele "jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda" te Evropu kao zajednicu temeljenu na "judeokršćanskim" i kršćansko-demokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu ("Ever Closing EU"), koja će zanemariti identitete i historijski baštinu pojedinih naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.