REAKCIJE

Zukorlić: Vučićeve tvrdnje o Bajramu su neistinite, Bošnjaci su uvrijeđeni

Vučić je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je obilježavanje Bajrama najviše uticalo na širenje zaraze u novopazarskom regionu

Zukorlić: U pitanju su klasične dezinformacije. ARHIV

Avaz.ba

8.7.2020

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) akademik Muamer Zukorlić rekao je danas da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne govori istinu kada kaže da je obilježavanje Bajrama glavni razlog za eskalaciju epidemije korona virusa u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Vučić je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je obilježavanje Bajrama najviše uticalo na širenje zaraze u novopazarskom regionu

Zukorlić u izjavi za Direktno.rs ocjenjuje da je Vučić “ponovo upao u zamku koalicionih partnera iz Novog Pazara i Sandžaka koji žele sa sebe da skinu odgovornost sa stanja u kome se trenutno nalazimo”. 

- U pitanju su klasične dezinformacije. Bajram je bio 24. maja, a eskalacija epidemije kovida19 u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici je počela prije dvije nedjelje. Dakle, nemoguće je da je proslava Bajrama, koji je bio prije više od mjesec i po dana, uticala na širenje zaraze - rekao je Zukorlić.

Zukorlić: Nemoguće je da je proslava Bajrama uticala na širenje zaraze. Arhiv

On je ocijenio da je Islamska zajednica stoprocentno poštovala sve preventivne mjere Vlade Srbije.

Čak su i prije Bajrama utvrđene precizne i vrlo stroge preventivne mjere obilježavanja najvećeg islamskog praznika u džamijama. Islamska zajednica je i sada, prije nekoliko dana, samoinicijativno zatvorila sve džamije. Međutim, i pored toga, Vučić za eskalaciju epidemije traži uzrok u islamskim vjerskim obredima, a ne u diskotekama, noćnim barovima ili političkim skupovima gdje njegov partner (Rasim Ljajić) skače u masu, a dočekuju ga već zaraženi gradonačelnik i pola rukovodstva te stranke. Posle jučerašnjeg istupanja predsjednika Vučića meni se javilo više Bošnjaka iz Novog Pazara, koji su mi kazali da se osjećaju veoma neprijatno i uvrijeđeno, jer to što je Vučić rekao nije tačno - kazao je akademik Zukorlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.