PRELIMINARNA FAZA

Poznato kada bi Hrvatska mogla uvesti euro

Oformili smo osnov za Hrvatsku i Bugarsku da uđu u eurozonu, rekao je predsjedavajući eurozone Mario Senteno

Žele se izbjeći špekulacije na tržištu. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2020

Zvaničnici eurozone spremni su da dopuste ulazak Hrvatske i Bugarske u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje eura kao valute u naredne tri godine, izjavili su danas izvori iz Brisela.

Analitičari navode da će ovim biti otvoren put ka prvom proširenju eurozone od 2015. godine kada je u monetarnu uniju ušla Litvanija.

Prema riječima evropskih zvaničnika ova odluka je neminovna nakon konačnog odobrenja ministara finansija eurozone koji će održati videokonferenciju, prenosi Srna. Isti izvori navode da će odluka najvjerovatnije biti objavljena kada berze ne budu radile, moguće tokom vikenda, kako bi se izbjegle špekulacije na tržištu.

- Oformili smo osnov za Hrvatsku i Bugarsku da uđu u eurozonu - rekao je predsjedavajući eurozone Mario Senteno.

Zvaničnici ističu da je ostalo da se riješe neka manja pitanja. Objava bi mogla biti odgođena do vikenda, ali to neće omesti odluku o pristupu mehanizmu ERM-2.

Kada zemlje uđu u ERM-2 ostaju u mehanizmu približno dvije godine prije nego što krenu sa praktičnim pripremama za pristup eurozoni. To je proces za koji je potrebno blizu godinu zbog čega će nove članice najranije biti primljene 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.