REAKCIJA

Rusija odbacila umiješanost u nerede u Beogradu

Bocan-Harčenko kaže da je "pogotovo tužno da su izmišljotine lakomisleno podržane od niza medija"

Avaz.ba

Žestoki sukobi u Beogradu

Foto: AFP


Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je danas navode o "ruskom tragu" u organizaciji nereda u Srbiji.

- Iako isticanje apsurdnih, neosnovanih optužbi na račun Rusije nije rijetkost kod Centra za evroatlantske studije (CEAS), začuđuje to koliko izopačena može da bude percepcija realnosti kod "stručnjaka" koji su pronašli "ruski trag" u organizaciji nereda u Srbiji - napisao je Bocan-Harčenko na Twitteru.

Prema njegovim riječima, veoma je žalosno kada organizacija koja pretenduje na ulogu "centra za studije" nastupa kao podstrekač propagande "ruske prijetnje" i širenja primitivnih rusofobskih klišea, odbacivši sve standarde profesionalizma i objektivnosti.

  •  Bocan-Harčenko: Odbacio optužbe

    Bocan-Harčenko: Odbacio optužbe

    Foto: Ambasada Ruske Federacije


On je dodao da je "pogotovo tužno da su izmišljotine lakomisleno podržane od niza medija".

U Beogradu i drugim gradovima u Srbiji u prethodne dvije večeri održani su protesti u kojima je povrijeđeno više desetina građana i policajaca, zbog ranije najave uvođenja policijskog časa u vezi epidemije koronavirusa, prenosi Srna.

Dodaje se da su pojedine nevladine organizacije, uključujući CEAS, su u javnosti izašle sa stavom da se u neredima prepoznaje "ruski rukopis".

Više o temi Srbija

NA VRH

Podijeli članak na