PARIZ

Vučić: Makron me odveo u odaje koje samo on koristi, razgovarali smo o Kosovu

Vučić je izjavio da "presjecanje preko noći" ne može donijeti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine

Vučić i Makron. instagram

Avaz.ba

10.7.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Parizu sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Makron je Vučića dočekao u Jelisejskoj palači, gdje su prvo razgovarali u "četiri oka", a razgovor su nastavili i tokom radne večere.

- Makron me odveo u odaje koje samo on koristi, pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, sjetio se više puta svog boravka u Srbiji. To je pokazatelj koliko mu je bilo stalo da pokaže svoje gostoprimstvo. U suštinskom pitanju razgovarali smo o tri teme. Prva je Kosovo i Metohija, druga o obrazovanju i ekonomiji, a treće je na koji način on vidi Evropu i svijet. Moram da kažem da se mi dobro razumijemo. Makron uvijek govori jasnim i jednostavnim jezikom. Ne razumijem uvijek formalan birokratski rječnik, ali Makrona uvijek dobro razumijem - rekao je Vučić. 

Vučić je izjavio da "presjecanje preko noći" ne može donijeti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dvije strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose.

Vučić je novinarima u Parizu rekao da veruje da će današnji videosamit, koji će voditi Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od video samita, Vučić je rekao da vjeruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

- Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da vjerujem da će izaći sa predsjedničkim saopćenjem Francuzi i Nijemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci - rekao je Vučić, prenosi Pink.


View this post on Instagram

"Predsednik @emmanuelmacron pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, setio se svoje posete Beogradu i emocije koju je doživeo sa svojim srpskim prijateljima i domaćinima. Razgovarali smo o tri ključne teme, jedna je sutrašnji samit i uopšte odnos između Srba i Albanaca i rešenje kosovsko-metohijskog problema. Druga tema su naši bilateralni odnosi i treća tema bila je sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije. Obavestio sam i predsednika Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pristupim pregovorima sa EU. Veoma sam zahvalan na neverovatnom gostoprimstvu predsedniku Makronu sa kojim se uvek dobro razumem i čini mi se da veoma dobro shvata poziciju Srbije."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Francuske @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsjednik Srbije vjeruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

- Da obezbijedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbijedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promijene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo - kazao je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.