KRIZA U SRBIJI

Uživo / Nemiri u Beogradu: Policija potisnula demonstrante od Skupštine

Na stepenice Skupštine maskirane osobe su bacale topovske udare i druga pirotehnička sredstva

Avaz.ba

10.7.2020

Četvrti dan zaredom održavaju se demonstracije u Beogradu, ali i u više drugih gradova u Srbiji, uprkos zabrani okupljanja više od deset ljudi na javnim mjestima, prenosi „Blic“. Nezadovoljni političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji, građani su izašli na ulice Beograda, Novog Sada, Valjeva, Niša, Leskovca, Pirota, Vranja, Užica....

Ponovo su zabilježeni neredi u Beogradu, gdje su, kako prenosi Nova.rs, demonstranti oborili ogradu ispred Skupštine i jedan grupa je već stigla na stepenic3 Parlamenta. Policija, a ni osiguranje nisu reagirali, navodi isti izvor, no potom su se pojavili pripadnici Žandarmerije te zaustavili demonstrante ispred Skupštine.

Prethodno je jedan muškarac uboden nožem. Pripadnici policije su uhapsili Z. O. (47) zbog sumnje da je ispred zgrade Skupštine Srbije nakon svađe nožem zadao ubod u predjelu desne noge 32-godišnjaku.

Također, na stepenice Skupštine maskirane osobe su bacale topovske udare i druga pirotehnička sredstva. „Blic“ javlja da je zabilježena i tuča između pripadnika desničarskih grupa "Levijatan" i "Obraz".

U Užicu su privedene tri osobe osumnjičene da su gađale prostorije Gradskog odbora vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Policija kreće u napad. AFP

00:05 - Policija je do ponoći privela 19 huligana zbog divljanja na ulazu u Narodnu skupštinu, saznaje Tanjug. Reč je o najradikalnijim demonstrantima, koji su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na parlamentu. Policija je do tog trenutka odbila demonstrante od Skupštine.

23:50 - Žestoki topovski udari odjekuju Beogradom. Huligani su bacili baklje i drugu jaku pirotehniku po policajcima poslije čega je policija krenula u kontranapad, navodi "Kurir".

23:25 - Nekoliko huligana sa fantomkama polomili su nadzorne kamere ispred Skupštine, a među njima je viđen jedan mladić kako podiže ruku u nacistički pozdrav., piše "Blic". Nakon što je primijetio da je u centru pažnje, momak je u više navrata ponosno podigao ruku u nacistički pozdrav.

23:20 - Ne jenjavaju napadi na policiju. Najekstremniji demonstranti lome kamene kocke ispred Skupštine i gađaju policiju, koja kreće u kontranapad. Veći dio miroljubivih građana sa distance posmatra nemile scene.

23:15 - Maskirani demonstranti nasrću na ogradu koja ih dijeli od policije ispred Skupštine Srbije. Policija koristi i suzavac.

22:45 - Dio demonstranata sramotno skandira "Srebrenica nije genocid".

22:35 - Kako "Kurir" saznaje, tokom napada na Skupštinu Srbije večeras je uhapšen Vladimir Škundrić, koji je na sebi imao masku, ali i huliganske rekvizite. Uhapšeni je, inače sin Petra Škundrića, bivšeg ministra, poznatog po odličnim odnosima sa Rusijom, tvrdi "Kurir".

22:20 - Jedna grupa demonstranata prišla je policajcima koji stoje sa strane i razgovara sa njima.

22:10 - Skupština u Beogradu je u potpunosti opkoljena Žandarmerijom. Kad su u pitanju građani, s jedne strane su demonstranti građanske opcije, dok su oko jarbola kod Skupštine stacionirani desničari čije su pristalice došle i na stepenice Narodne skupštine, prenosi Nova.rs.

22:00 - Policija iz Kosovske ulice stigla je u pomoć kolegama ispred Skupštine u Beogradu. Policija je uspjela da skloni demonstrante sa prvog stepenika i tu postavi ogradu. Međutim, nije ih bilo dovoljno da sklone sve demonstrante.

21:45 - Policija pokušava da podigne ogradu koja ih dijeli od demonstranata. Demonstranti ih gađaju flašama sa vodom i kamenjem, prenosi Nova.rs. Policije je vrlo malo, oko tridesetak, i ne mogu da odbiju demonstrante sa stepenica. Policija do sada nije bacila suzavac. 

Protesti četvrti dan zaredom - Avaz
Nemiri u blizini Skupštine - Avaz
Policiji stiglo pojačanje - Avaz
Blizak susret policije i demonstranata - Avaz
Baklje lete prema snagama reda - Avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.