11. JULI

I Dubrovčani odali počast žrtvama genocida

Među učesnicima su bili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, brojni gradski vijećnici i čelnici stranaka, ali najviše građani Dubrovnika

Mimohod sjećanja. Anadolija

Avaz.ba

11.7.2020

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika, u ovom gradu je i ove godine održan već tradicionalni "Mimohod sjećanja" na žrtve i genocid u Srebrenici.

Ovaj put, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u mimohodu je učestvovalo više stotina građana i gostiju Dubrovnika. Među učesnicima su bili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, brojni gradski vijećnici i čelnici stranaka, ali najviše građani Dubrovnika koji se sjećaju 1995. godine i potpunog oslobađanja juga Hrvatske, radost koja je mnogima pomutila vijest o genocidu.

U more su u dubrovačkoj luci u znak pijeteta prema svim žrtvama bačeni ljiljani. Anadolija

Mimohod u čast 25. godišnjice genocida krenuo je od Velike Onofrieve fontane, a učesnici su noseći ljiljane u ruci prošli cijelim Stradunom te došli do gradskog Porta (stare gradske luke) gdje je dubrovački imam Salkan ef. Herić održao molitvu.

Nakon mimohoda Stradunom u more su u dubrovačkoj luci u znak pijeteta prema svim žrtvama bačeni ljiljani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.