PORUKE

Đukanović: Beograd još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore

Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, rekao Đukanović

Đukanović: Želim da vjerujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. Arhiv

F. K. / Avaz.ba

12.7.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" te je poručio da zvanični Beograd "još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

-Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas… Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namjerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom. Želim da vjerujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu - istakao je Đukanović u intervju za “Pobjedu”.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promjena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

-Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svjedoči da je to oblik političke borbe u namjeri da se promijeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon - rekao je Đukanović.

Mjesec i pol dana uoči izbora zakazanih za 30. august, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio je SPC u Crnoj Gori, ocijenivši da je to “politički nonsens”.


-Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umiješana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali vjerovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovdje - naveo je on.


Dodao je i da se “izgleda jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je "glas naroda – glas Boga"… Niti poštuje normu kanonskog prava “koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj”. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.