CRNA GORA

Javno rekao da je u pasoš stavio 50 eura i prešao granicu, policija ga uhapsila

Iz policije saopćeno da su četiri osobe najavile da putuju samo u tranzitu za Njemačku

Avaz.ba

Rajhert daje izjavu

Foto: Screenshot


Ulcinjska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv njemačkog turiste Daniela Rajherta (Reicherta) (31) i tri njegova saputnika – stranih državljana, zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

- Policijski službenici su pronašli lice koje je dalo izjavu za medije, njemačkog državljanina D.R. (31) koji je bio u društvu sa A.I. (26) sa Kosova, sa boravkom u Republici Njemačkoj, Š.J. (22) iz Sirije, sa prebivalištem u Njemačkoj i F.F. (26) iz Republike Njemačke - saopćili su iz Uprave policije.

Navode da je istraga ukazala na sumnju da su ove osobe 8. jula ušla u Crnu Goru preko graničnog pralaza Božaj.

- Ova lica prilikom kontrole od strane granične policije su saopštila da kroz Crnu Goru samo prolaze u tranzitu, te da nastavljaju svoj put sa krajnjim odredištem u Republici Njemačkoj, ne izjavivši da ostaju u našu državu na ljetovanje i da u Ulcinju imaju rezervisan smještaj. Na ovaj način D. R., A. I., Š. J. i F. F. su doveli u zabludu policijske službenike i počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i po nalogu nadležnog državnog tužioca lišeni su slobode - saopćila je policija.

On je odgovorio na pitanje da li su on i njegovi saputnici imali problema na granici.- Nakon saznanja o izjavi za medije jednog stranog turiste, u kojoj je naveo da je prilikom ulaska u Crnu Goru, na graničnom prelazu Božaj u pasoš stavio određenu količinu novca, te da je na taj način uspio da pređe granicu bez dalje kontrole te i bez neophodnog PCR testa prilikom ulaska u našu državu iz Republike Albanije, policija je u Ulcinju preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti - navodi Uprava policije u saopćenju.

Rajhert je sinoć uhapšen po nalogu osnovnog tužioca Faruka Resulbegovića zbog sumnje da je prekršio mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) nakon što je njegova izjava objavljena u medijima.

- Nedugo nakon ove izjave lice je identifikovano, ali i lica koja su sa njim prešla državnu granicu Crne Gore. Od njih su prikupljenja obavještenja a nakon sprovedene kriminalisitičke obrade utvrđeno je da izjava data medijima nije tačna ali i da su lica počinila krivčno djelo zbog čega su lišena slobode. Prikupljena su obavještenja od novinara i od kamermana koji su zabilježili ovu izjavu - zaključuje se u saopćenju Uprave policije.

NA VRH

Podijeli članak na