UPUTIO APEL

Patrijarh srpski Irinej: Nije kasno da se promijeni odluka o Aja Sofiji

Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao, naveo Irinej

Patrijarh srpski Irinej. Arhiv

Avaz.ba / Danas.rs

13.7.2020

Patrijarh srpski Irinej apelirao je na Tursku da odustane od odluke da Aja Sofiju pretvori u džamiju i ocijenio da je jedino pravedno rješenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja i da se omogući obavljanje i muslimanskog i hrišćanskog bogosluženja.

- Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svijetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mjesta za vjernike obje religije – nego i drugdje, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svjedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i povjerenje među susjedima - naveo je Irinej u saopćenju.

On je dodao da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet stoljeća, a džamija nešto više od pet, a da je riječ o svojevremeno najvažnijem hramu „svekolikoga hrišćanskoga svijeta“, i na istoku i na zapadu.

- Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sljedstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske, tako i za odnose i povjerenje između hrišćana i muslimana u svetu - naveo je Irinej.


Aja Sofija. Arhiv

Irinej je izrazio nadu da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije vještački izazvana konfrontacija dviju najvećih svjetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vjernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija, već i uzajamno poštovanje.


On se pridružio apelima koje su predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) uputili patrijarh moskovski Kiril, papa Franjo i drugi i zamolio ga da odustane od svoje namjere da promijeni namjenu Aja Sofije i zadrži status quo.


- Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi utjeha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj (grčkoj) zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi donio savremenoj Turskoj i odobravanje, povjerenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara - dodao je Irinej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.