UZORCI IDU I U NJEMAČKU

Sve više zaraženih u Crnoj Gori, na pomolu nove mjere

Ukupan broj preminulih je 24, u prvom valu devet, a u drugom 15

Testirano približno 25 hiljada građana. Arhiv

Avaz.ba

14.7.2020

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) objavio je da je pozitivno blizu 400 od 2.000 testova na koronavirus koji su, zbog povećanog testiranja, poslani u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz jučerašnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati. Kako je rekao direktor Instituta Boban Mugoša, to bi moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

- Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji – rekao je Mugoša, prenosi Fena.

U ovoj državi testirano je približno 25 hiljada građana. Crnogorski laboratoriji povećali su svoje kapacitete deset puta.

Također je uspostavljena saradnja s jednom od najvećih laboratorija u Evropskoj uniji, u Njemačkoj, gdje je bilo poslano dvije hiljade uzoraka. U drugom valu koronavirusa, koji je počeo sredinom juna, u Crnoj Gori zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu.

Ukupan broj preminulih u Crnoj Gori je 24, u prvom valu devet, a u drugom 15.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.