UPOZORENJE UOČI IZBORA

Picula: Građani ne smiju dopustiti vjerski maskirani sukob u Crnoj Gori

Kakva će biti dinamika proširenja Evropske unije, zavisit će dobrim dijelom o samim kandidatima, kaže izvjestilac Evropskog parlamenta

Picula: Važan test za Crnu Goru. Goran Stanzl/PIXSELL

Avaz.ba / Antena M

17.7.2020

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula pozvao je građane Crne Gore da ne dopuste uvlačenje u vrtlog političkih sukobljavanja kojima je vjerska pripadnost tek slabo maskiran povod.

Kakva će biti dinamika proširenja Evropske unije, zavisit će dobrim dijelom o samim kandidatima, kaže on i dodaje da nakon faze otvaranja pregovaračkih poglavlja Crna Gora treba što prije da pređe i u fazu njihovog zatvaranja.

Ovi izbori će prema njegovim riječima, biti još jedan važan test za Crnu Goru.

Adekvatne epidemiološke mjere

- Epidemija i situacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom predstavljat će ozbiljne izazove izbornom procesu. Ali nisu jedini. Kao što znate, jedna od ključnih preporuka mojeg izvještaja za proširenje na Zapadnom Balkanu je jačanje nezavisnosti medija i vladavine prava, kao i demokratskih procedura kao što su slobodni i regularni izbori.

Upravo će osiguranje regularnosti izbora od strane vlasti i opozicije, ali i nezavisnog pristupa medijima da mogu slobodno izvještavati o svemu što se događa, biti indikator toga koliko je Crna Gora blizu Evropskoj uniji - kazao je Picula.

Dodaje da ga zabrinjavaju rastuće brojke zaraženih u Crnoj Gori.

- Potrebno je sprovesti izbore uz adekvatne epidemiološke mjere, koje bi omogućile svim građankama i građanima Crne Gore da sigurno izađu na izbore - dodaje Picula.

Crna Gora ima odličnu šansu. Igor Kralj/PIXSELL

Kada je riječ o odnosu vjerskih zajednica i države u Crnoj Gori, podsjeća na juni prošle godine i činjenicu kako je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

- I ovu priliku koristim da pozovem građane Crne Gore da ne dopuste uvlačenje u vrtlog političkih sukobljavanja kojima je vjerska pripadnost tek slabo maskiran povod - istakao je Picula.

Otvaranje posljednjeg poglavlja, kako je rekao, zaista je signal da se proces proširenja EU nastavlja i da EU shvata važnost pozitivnog djelovanja u svojem najbližem susjedstvu, gdje je nužno da proširi svoj spoljnopolitički utjecaj upravo stvaranjem političke stabilnosti, sigurnosti i blagostanja.

- Uprkos nezapamćenoj krizi kovid-19, koja će obilježiti ovu, pa i godine koje nam predstoje, to se dogodilo u posljednjoj etapi hrvatskog predsjedanja Savjeta EU.

Pregovarački okvir

Također su i Albanija i Sjeverna Makedonija dobile svoj pregovarački okvir za početak pregovora. Vjerujem da će se dinamika nastaviti i s otvaranjem međuvladine konferencije s te dvije zemlje.

Ne treba zaboraviti i na snažnu njemačku podršku proširenju, uskoro će i slovenačko predsjedanje. Mislim da je to odlična šansa za Cmu Goru - kazao je on.

Teško mu je da zamisli da je ijedna od kandidatkinja zadovoljna dosadašnjim tokom pregovora.

- No, smatram kako se faza tzv. umora od proširenja, nakon usvojene nove metodologije i preporuka za proširenje, mora transformirati u novi aktivizam na tom području. 

Kakva će zaista biti dinamika proširenja, to će zavisiti dobrim dijelom o samim kandidatkinjama. Nakon faze otvaranja pregovaračkih poglavlja Crna Gora treba što prije prijeći u fazu njihovog zatvaranja - zaključio je Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.