KORONAVIRUS

Zašto je zapadni Balkan toliko pogođen drugim valom pandemije?

Crna Gora i Hrvatska kao popularne ljetnje destinacije požurile su s otvaranjem granica, a sada se bore s novim valom virusa

Crna Gora i Hrvatska kao popularne ljetnje destinacije požurile su s otvaranjem granica, a sada se bore s novim talasom virusa. AFP

A. M. / Avaz.ba

17.7.2020

Zemlje zapadnog Balkana su među najteže pogođenim novim valom pandemije koronavirusa, jer su polovinom maja ukinule stroge mjere uvedene dva mjeseca ranije, piše londonski Times.

U tekstu ističu Crnu Goru i Hrvatsku kao popularne ljetnje destinacije koje su požurile s otvaranjem granica, a sada se bore s novim valom virusa.

Times podsjeća da je Srbija ublažavanjem mjera uoči parlamentarnih izbora dozvolila i nogometni derbi kojem je prisustvovalo oko 25.000 ljudi.

Ističu da su zemlje zapadnog Balkana bile primorane da ponovo uvedu neke od mjera, kao što su obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance. 

U posljednjih 14 dana, Kosovo je u regionu na vrhu liste sa 124 slučaja zaraženih na 100 hiljada stanovnika, zatim slijede Crna Gora sa 123, Sjeverna Makedonija sa 94, Bosna i Hercegovina sa 72, Srbija sa 63 i Albanija sa 39 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Prema podacima koje je objavio Times, na 100 hiljada stanovnika u Evropskoj uniji prosječno je 13 zaraženih, dok je u regionu zapadnog Balkana slika drastično ozbiljnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.