NEUSPJEH PREGOVORA

Marković: Srpska pravoslavna crkva ostala pri ustaljenoj praksi da funkcioniše izvan pravnog sistema

Jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona, kaže premijer Crne Gore

Marković: Vlada će i u budućnosti garantovati vjerske slobode. Vlada Crne Gore

Avaz.ba

21.7.2020

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopćio je da su razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve okončani bez rezultata uprkos brojnim ustupcima koje je jučer i danas napravio Vladin pregovarački tim, prenosi „Antena M“.

- Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih jučer i danas, prihvatili smo, prvo, da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu a ne crkvu. U tom smislu predložili smo potpuno novi član 63 Zakona, čime smo prihvatili prijedloge Crkve.

Izjašnjavanje u hitnoj proceduri

Drugo, da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 Zakona, i jasno isključili mogućnost da vjerske objekte može koristiti bilo koja vjerska zajednica osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Treće, da ove izmjene usvojimo već preksutra na Vladi i proslijedimo Parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog mjeseca. Pojednostavljeno, ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene.

Riječju, da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo Vladi - kazao je Marković u obraćanju javnosti neposredno nakon okončanja druge runde razgovora pravnih eksperata Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

Neuspješna još jedna runda pregovora. Vlada Crne Gore

Rekao je i da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podjela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja povjerenja između države i Crkve, Vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

- Jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem Zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, crkva je to odbila - kazao je predsjednik Vlade.

Marković je rekao da je sa žaljenjem primio informaciju da razgovori nisu rezultirali uspjehom. Rekao je i da je SPC ostala pri ustaljenoj praksi da funkcioniše izvan pravnog sistema, izvan pravila i procedura, prenosi „Antena M“.

- A decenijama iza nas to se ogledalo u neregulisanom boravišnom statusu za sveštenstvo i monaštvo dovedeno sa strane, a koje služi u našim crkvama i manastirima, neregulisanom radnom i penzijskom statusu i stranog, ali i domaćeg sveštvenstva, neplaćanju poreskih obaveza za prihode od crkvenih biznisa i poslova, nepoštovanju zakona i drugih propisa Crne Gore, stavu crkvenih velikodostojnika i starješina da država treba da se registruje kod njih - kazao je Marković.


Odbijanje registracije

Dodao je da „odbijanje registracije u demokratskom svijetu znači nepriznavanje samog sebe i svog subjektiviteta, neprihvatanje društva i države i nepriznavanje legitimnog društvenog i pravnog poretka“.

- Uz žaljenje što nismo uspjeli da postignemo dogovor koji je potreban Crnoj Gori, a kojem smo otpočetka bili posvećeni, koristim priliku da poručim da će Vlada i u budućnosti garantovati vjerske slobode, osigurati mirno uživanje crkvene imovine.

Crna Gora je slobodna i sekularna država, u kojoj, uz poštovanje zakona, nikada i ni na jednom mjestu vjernicima, vjerskim službenicima, crkvama i vjerskim zajednicama, ne smije i ne može biti tijesno - zaključio je Marković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.