POČASNI GRAĐANIN

Srbijanski mediji: Čedomir Jovanović napušta Srbiju, seli se u Sarajevo?

U prilog tim nagađanjima ide i činjenica da je Jovanović u martu imenovan za savetnika Željka Komšića

U Sarajevu biti sigurno dočekan raširenih ruku. Facebook

Avaz.ba

23.7.2020

Nakon lošeg prolaza na posljednjim izborima i nedavnog incidenta ispred Klinike  predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, priča se po njegovoj stranci, ozbiljno je počeo da razmišlja da sa porodicom napusti Beograd, prenose srbijanski mediji.

Spekuliše se da bi život i karijeru mogao nastaviti u Sarajevu. U prilog tim nagađanjima ide i činjenica da je Jovanović u martu imenovan za savjetnika Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada je izjavio da je takvu ponudu prihvatio jer smatra svojom obavezom da pomogne Komšiću.

- Moj zadatak i obaveza je da pomognem i Komšiću i svakome ko je spreman da razumije da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigdje odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni - naveo je Jovanović, koji je objasnio da to što je on posebno u BiH angažovan jeste „zato što bolje od drugih razumije da pitanje BiH nije problem koji može tako jednostavno da se riješi, nego je za njegovo rješenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb".

Analitičar Željko Injac za "Alo" je rekao da poslije svega što se posljednjih mjeseci dogodilo „Čeda realno nema više šta da traži u Srbiji, dok će, sa druge strane, u Sarajevu biti sigurno dočekan raširenih ruku“.

Jovanović mnogo bliži Sarajevu nego Beogradu ili Banjoj Luci. Arhiv

Politički analitičar Branko Radun također konstatuje da je po političkim stavovima Jovanović mnogo bliži Sarajevu nego Beogradu ili Banjoj Luci. 

- Nije on doživio fijasko samo na ovim izborima, tako je bilo i na prethodnim i na onima prije njih. Prosto, on je ušao odavno u onu klasu političara koji su više biznismeni nego političari, možda i u Bosni planira da razvije neki biznis - smatra Radun.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.