VELIKI SPISAK PROMJENA

Ulice Sarajevska i Bosanska u Beogradu mijenjaju naziv: Suludi razlog je navodno "zatiranje srpstva"

Naprimjer, Zagorska ulica u Zemunu postat će Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića

Promjena naziva ulica. RAS Srbija

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

26.7.2020

Gradska vlast Beograda planira da promijeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ i sredinama "gdje se zatire sve što podsjeća na srpstvo". Tu spada i promjena imena Sarajevske i Mostarske ulice, kod Savskog trga, u blizini stare željezničke stanice.

Osim ove dvije, bit će promijenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Naprimjer, Zagorska ulica u Zemunu postat će Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića. 


Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovječanstvo.

Zato ćemo nastaviti da mijenjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo - istakao je Vesić. 

Podsjetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za "Večernje novosti" rekao da se naziv Kumanovske ulice neće mijenjati, jer Kumanovska bitka svjedoči i o srpskim herojskim podvizima. Ranije su promijenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.