PRECIZNE INSTRUKCIJE

Crna Gora ublažila neke mjere: Ugostiteljski objekti rade do ponoći, dozvoljena živa muzika, ali nema plesanja

Objekti od danas rade od 6 sati do ponoći

Precizne mjere za ugostitelje. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

26.7.2020

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore odlučilo je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u Sjevernom regionu, da izjednači dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na cijeloj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima. 

Privremene mjere protiv širenja koronavirusa uvođene konsekutivno u opštinama Sjevernog regiona od 25. juna, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života i interesa ekonomije.

Danas su na snagu stupile mjere koje se odnose na to da svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od 6 sati do ponoći. Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama.

U ugostiteljskim objektima osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj) za stolom mogu sjediti najviše dva gosta unutar objekta, odnosno četiri gosta na terasi ili bašti, zabranjeno je samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, a stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje 2 metra. Osim toga, mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i slično.

Ukida se zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima koja je bila uvedena 7. jula. Naravno, pjevači, muzičari i članovi benda moraju poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje 2 metra, te da nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente. Mora biti osigurana i distanca između gostiju i pjevača i muzičara odnosno članova benda i to najmanje četiri metra, a ako to nije moguće, onda da budu odvojeni pleksiglas pločama visine od najmanje 2 metra. Također, gostima je zabranjeno plesanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.