NETAČNE TEZE

Dok cijeli svijet čeka vakcinu HRT objavio serijal pun antivakcinaških stavova

Dokumentarac ima pet nastavaka

Serijal izazvao burne reakcije. ARHIV

Avaz.ba

27.7.2020

Hrvatski javni servis, usred pandemije koronavirusa, emitovao dokumentarni serijal koji obiluje antivakcinaškim stavovima, piše Index.hr.

Reč je o serijalu Susreti s autizmom: Prava istina, a stavovi mišljenja koja su u njemu iznsena izazvala su veliko negodovanje među stručnjacima, u javnosti i na društvenim mrežama.

Plašenje tezama o štetnosti vakcina, kojih ne manjka u serijalu, potpuno je antinaučno i neprikladno uvijek, a posebno je opasno kada dolazi s nacionalne televizije, i to usred pandemije, kada cijelo  čovječanstvo polaže nadu u što skoriji razvoj vakcine koje bi nam trebalo omogućiti da se vratimo normalnom životu, ocenjuje hrvatski portal.

Index navodi i da će baš vakcina protiv gripa biti važna na jesen i zimu kako bi se zaštitili barem od tog patogena koji bi zajedno s kovidom-19 mogao napraviti ogromne probleme. 

Kombinacija te dvije bolesti mogla bi biti značajno ozbiljnija od svake same za sebe, a uz to bi zdravstveni sistemi mogli biti prenapregnuti preko svih granica jer bi mnogi ljudi simptome prehlade ili gripa u strahu mogli zamjeniti za simptome kovida-19.

Dokumentarac ima pet nastavaka, koji se emituju na programu HTV 4, a između ostalog daje poveći prostor nenaučnim antivakcinaškim tezama i spekulacijama roditelja djece sa autizmom koji ne raspolažu znanjem o vakcinama, a emocionalno su involvirani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.