STAVOVI

Đukanović: Srpska pravoslavna crkva je posljednji adut iz rukava Moskve i Beograda

Epidemija će djelimično i određivati odnos građana prema izborima, ali ću se potruditi da to pitanje ne politiziramo, kaže crnogorski predsjednik

Đukanović: Borit će se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve. Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL

Avaz.ba

30.7.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu Prvoj TV rekao da će se do zadnjeg daha boriti za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, prenosi Antena M.

Ocijenio je i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) zapravo adut iz rukava Moskve i Beograda kako bi se ponovilo ono što nije uspjelo na dan izbora prije četiri godine. Vjeruje da će epidemija koronavirusa biti narednog mjeseca pod kontrolom i ne razmišlja o odgađanju izbora.

Crnogorska crkva je nestala nakon nestanka crnogorske države, CG država se obnovila 2006. i logično je danas razmišljanje kako objediniti sve pravoslavne vjernike, ocijenio je Đukanović.

Čija je imovina

- Ova država smatra da raspolaže obimnom dokumentacijom koja govori da je značajna imovina nastala do 1918. godine, izgrađena iz budžeta ili prilozima, a koja ima kulturno-istorijska svojstva morala biti državna, pa je na krajnje sumnjiv način u katastar upisana na imena nekih privatnih ili javnih lica. Ne želim niti jednu čašu koja je tuđa, ali nećemo prepustiti nešto što je naše - poručio je Đukanović.

Dodao je da "oni zapravo ne vjeruju u svoju argumentaciju, jer da su sigurni u nju pristali bi da nezavisna sudska instanca dođe do jasne ocjene o tome čija je to imovina".

- Ubijeđen sam da je SPC u početku krenula sa idejom da odbrani svetinje od države kojoj ta dobra pripadaju, ali sada su se pojavili drugi zainteresovani. To su adrese koje su bile aktivne i na izborima 2016. Rusija je to tada radila preko beogradske adrese, a sada su su te dvije adrese našle na istom poslu.

Očekuje da će biti stavljena kontrola nad epidemijom koronavirusa. Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL

Svjesni su da to ne mogu da urade sa istim igračima, odnosno prosrpskim i proruskim partijama, i izvukli su crkvu kao posljednji adut iz rukava. Zbog toga je vrh SPC bagatelisao dobre ponude sa crnogorskih adresa, jer je sada instruisan od ovih adresa kako bi se promijenila vlast.

A kada se to desi onda nema ni Crne Gore. SPC služi anticrnogorskim interesima i pokušava da se stavi u ulogu nekoga ko je nadređen Crnoj Gori - kaže Đukanović.

- Vrlo ću uvjereno, do zadnjeg daha, raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve - poručio je Đukanović.

Tvrdi da su „crkveni velikodostojnici vođe nama suprotstavljenog pokreta koji smatraju da je Evropska unija četvrti rajh“. 

-Oni nam nude lutanje kozjim stazama i to je vododjelnica na zapadnom Balkanu - kazao je Đukanović za Prvu TV i rekao da se to u Crnoj Gori ogleda po pitanju odnosa prema crnogorskoj nezavisnosti.

- I danas su oni dosljedno protiv toga i smatraju da Crna Gora treba da bude u savezu sa Srbijom i dalje sa Rusijom - naveo je Đukanović.

Nova šansa

Jedini lijek tome je, kaže, emancipacija crnogorskog društva.

- To traži vrijeme, mislim da danas već postoji jedan nemali broj ljudi koji je bio skeptičan prema nezavisnosti, ali danas vidi da mu je nezavisna Crna Gora dala nove šanse - kazao je Đukanović, naglasivši da u Crnoj Gori grade multietničku državu.

Očekuje i da će nadležne institucije ostvariti kontrolu nad epidemijom koronavirusa i da ih nije iznenadio novi talas epidemije. Navodi da je epidemija definitivno predizborna tema.

- Epidemija će djelimično i određivati odnos građana prema izborima, ali ću se potruditi da to pitanje ne politiziramo. Svi moramo učiniti sve da je što prije suzbijemo, vjerujem da ćemo narednog mjeseca imati punu kontrolu i zato ne razmišljam o pozivima da se odgode izbori - kazao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.