INICIJATIVA GORANA VESIĆA

Skupština grada odlučila: U Beogradu će biti podignut spomenik Meši Selimoviću

Svoje posljednje godine života, Meša Selimović proveo je u Beogradu, gradu u kojem je studirao, kome se povremeno vraćao, istakla Radulović

Meša Selimović. Arhiv

Avaz.ba

30.7.2020

Skupština Beograda usvojila je danas odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju, kao i odluku o imenovanju ulice po Blagoju Jovoviću, prenosi Beoinfo.

Predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović je istakla da su oni svojim zalaganjem, znanjem, umijećem, humanošću i stvaralaštvom doprinijeli procvatu srpske kulture.

- Oni zaslužuju spomen-obilježja i da ih zauvijek pamtimo i čuvamo od zaborava. Svakom ovom odlukom pokazujemo da brinemo o velikim ličnostima koje su dale nevjerovatan doprinos u razvoju kulture, ali i društva u kome živimo. Zato ćemo nastaviti da radimo ono što najbolje umijemo, a to je da čuvamo sjećanje na vrlo značajne ljude Beograda i Srbije tako što ćemo podizati spomen-obilježja, imenovati ulice i trgove i čuvanjem naša kulturna dobra - rekla je Radulović.

Kada je riječ o Prijedlogu odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, nastalog na osnovu usvojene inicijative Gorana Vesića u svojstvu građanina, spomenik velikom književniku bio bi podignut na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.


Meša Selimović. Arhiv

Radulović je podsjetila da Selimović "svojim književnim djelima, doprinosom razvoju mnogih institucija kulture, kao i samim odnosom prema svojoj naciji zaslužuje da mu se danas, poslije skoro 40 godina nakon njegove smrti, odužimo na dostojan i prikladan način".


- Svoje posljednje godine života, Meša Selimović proveo je u Beogradu, gradu u kojem je studirao, kome se povremeno vraćao, shvativši definitivno da u njemu želi da zajedno sa svojom porodicom i prijateljima provede posljednju etapu svog života. On se iz ličnih tragedija, teškog djetinjstva i turbulentnih ličnih, regionalnih i svjetskih okolnosti okrenuo književnom stvaralaštvu i kao najveći svjetski umjetnici izvukao inspiraciju iz nedaća svog života da bi stvorio neprolazna djela. Ta djela su danas dio srpske istorijske i kulturne baštine i duboko vjerujem da smo svi mi, kao nacija, dužni da čuvamo sjećanje na život i djelo Meše Selimovića - istakla je Radulović, prenosi Beoinfo.


Meša Selimović, od oca Alije i majke Paše, rođen je u 26. aprila 1910. godine u Tuzli gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Najpoznatija njegova djela su romani "Derviš i smrt" i "Tvrđava".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.