ODLUKE

Crna Gora formira komisiju za praćenje istraga o nasilju nad novinarima

Ponovno formiranje komisije predloženo radi stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno vršenja novinarskog poziva

Vlada donijela odluku. Vlada Crne Gore

Avaz.ba / Srna

31.7.2020

Vlada Crne Gore donijela je odluku o formiranju komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Zadatak ove komisije jeste da ostvari saradnju sa nadležnim organima, utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica, te na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini pregled dosadašnjeg toka istraga, pripremi mišljenje i predloži konkretne mjere za unapređenje istraga, saopćeno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

U saopćenju se podsjeća da je komisija, koju čine predsjednik i osam članova, formirana odlukom Vlade na sjednici 30. juna 2016. godine koja je stupila na snagu 23. septembra iste godine, a Vlada je 6. jula 2018. produžila Komisiji rad za još dvije godine - do 23. septembra 2020".


Vlada donijela odluku. Vlada Crne Gore

U saopćenju se obrazlaže da je ponovno formiranje komisije predloženo radi stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno vršenja novinarskog poziva.

Odlukom je predviđen mandat Komisije u trajanju od dvije godine, koji može biti produžen za još dvije.

Vlada se upoznala o izvještaju o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 23. februara 2019. godine do 23. maja 2020.

Vlada je preporučila Vrhovnom državnom tužilaštvu i zadužila Upravu policije da dostave Komisiji izvještaje o stepenu realizacije preporuka za svaki konkretan slučaj napada na novinare i imovinu medija koje su date u izvještajima Komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.