REDITELJ

Emir Kusturica se naljutio: Podmeću mi se laži o ulaganju u Andrićgrad

Ovdje je riječ o ispunjavanju obećanja Milorada Dodika koji je rekao kada projekat bude završen onda ćemo vidjeti koliko je ko uložio

Emir Kusturica. Arhiva

Avaz.ba

1.8.2020

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je da je već uobičajena praksa dva privatna medija u Republici Srpskoj, koja su pod kontrolom stranaca, nastavljaju sa lažima i smišljenim podvalama u vezi sa njegovim imenom i djelom koja se, kako je naglasio, ovaj put teško mogu podnijeti, piše Srna. 

- Portal "Kapital" nije slagao mnogo, "samo" za 5.695.000 KM. Da li je to mala laž i mala suma novca na ovoj skupoći!? Hiljadu puta je umanjeno ulaganje "Lotike" u Andrićgrad - odgovorio je reditelj na  upit da prokomentariše navode tog portala, da je firma "Lotika" uložila samo 5.000 KM u Andrićgrad.

Kusturica je naglasio da je "Lotika", firma koja je bila vlasnik Andrićgrada 51 odsto, uložila 5.400.000 KM i da to stoji u svim papirama što se da lako provjeriti. 


- To je jasno i lako je provjerljivo ko hoće da provjeri a ne da iznosi gnusne, prljave laži. Stoga, sa svojim advokatskim timom, ozbiljno razmišljam da te laži riješimo na sudu. Taj portal je hiljadu puta umanjio ulaganje "Lotike" u Andrićgrad i to mora konačno da završi na sudu -rekao je Kusturica. 



Emir Kusturica. Arhiva

Ustvrdio je da se projekt Andrićgrad nalazi u postupku dokapitalizacije i analize koliko je ko uložio u njegovu realizaciju.

- "Lotika" je uložila 5.400.000 KM, nešto malo manje opština sa svojim ulaganjima, zatim tu su bile i donacije preduzeća, a ostalo uglavnom Vlada koja će u postupku dokapitalizacije postati većinski vlasnik firme. Ovdje je riječ o ispunjavanju obećanja Milorada Dodika koji je rekao kada projekat bude završen onda ćemo vidjeti koliko je ko uložio i ko može u budućnosti da bude većinski vlasnik te firme - istakao je Kusturica. 

On je naveo da je u toku sklapanje ugovora, sudski vještaci su dali svoju procjenu i upravo u toj procjeni sadržano je sve što negira laži da je Emir Kusturica uložio 5.000 KM.

- To je apsolutna laž. Firma čiji je vlasnik Emir Kusturica uložila je 5.400.000 KM u taj projekat. To, opet, ne znači da većinski vlasnik treba da uloži više od 5.000 KM, ali mi smo uložili jer nas je zanimalo i željeli smo da napravimo jedan miroljubivi projekat na Drini koji je jedna vremenska mašina koja prolaze kroz sve stilove koji su tu mogli da budu a nisu, a opet se uklapaju u istoriju evropske civilizacije- rekao je Kusturica.

On je dodao da je procjena završena i sada treba ugovor da se uskladi sa onim što zahtjeva skupština Privrednog društva "Andrićgrad", opština Višegrad i Vlada, koja postaje većinski vlasnik jer je dokapitalizovala ovu firmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.