REDITELJ

Emir Kusturica se naljutio: Podmeću mi se laži o ulaganju u Andrićgrad

Ovdje je riječ o ispunjavanju obećanja Milorada Dodika koji je rekao kada projekat bude završen onda ćemo vidjeti koliko je ko uložio

Avaz.ba
01.08.2020 19:27

Emir Kusturica

Foto: Arhiva

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je da je već uobičajena praksa dva privatna medija u Republici Srpskoj, koja su pod kontrolom stranaca, nastavljaju sa lažima i smišljenim podvalama u vezi sa njegovim imenom i djelom koja se, kako je naglasio, ovaj put teško mogu podnijeti, piše Srna. 

- Portal "Kapital" nije slagao mnogo, "samo" za 5.695.000 KM. Da li je to mala laž i mala suma novca na ovoj skupoći!? Hiljadu puta je umanjeno ulaganje "Lotike" u Andrićgrad - odgovorio je reditelj na  upit da prokomentariše navode tog portala, da je firma "Lotika" uložila samo 5.000 KM u Andrićgrad.

Kusturica je naglasio da je "Lotika", firma koja je bila vlasnik Andrićgrada 51 odsto, uložila 5.400.000 KM i da to stoji u svim papirama što se da lako provjeriti. 

- To je jasno i lako je provjerljivo ko hoće da provjeri a ne da iznosi gnusne, prljave laži. Stoga, sa svojim advokatskim timom, ozbiljno razmišljam da te laži riješimo na sudu. Taj portal je hiljadu puta umanjio ulaganje "Lotike" u Andrićgrad i to mora konačno da završi na sudu -rekao je Kusturica. 

  • Emir Kusturica
    Emir Kusturica Foto: Arhiva

Ustvrdio je da se projekt Andrićgrad nalazi u postupku dokapitalizacije i analize koliko je ko uložio u njegovu realizaciju.

- "Lotika" je uložila 5.400.000 KM, nešto malo manje opština sa svojim ulaganjima, zatim tu su bile i donacije preduzeća, a ostalo uglavnom Vlada koja će u postupku dokapitalizacije postati većinski vlasnik firme. Ovdje je riječ o ispunjavanju obećanja Milorada Dodika koji je rekao kada projekat bude završen onda ćemo vidjeti koliko je ko uložio i ko može u budućnosti da bude većinski vlasnik te firme - istakao je Kusturica. 

On je naveo da je u toku sklapanje ugovora, sudski vještaci su dali svoju procjenu i upravo u toj procjeni sadržano je sve što negira laži da je Emir Kusturica uložio 5.000 KM.

- To je apsolutna laž. Firma čiji je vlasnik Emir Kusturica uložila je 5.400.000 KM u taj projekat. To, opet, ne znači da većinski vlasnik treba da uloži više od 5.000 KM, ali mi smo uložili jer nas je zanimalo i željeli smo da napravimo jedan miroljubivi projekat na Drini koji je jedna vremenska mašina koja prolaze kroz sve stilove koji su tu mogli da budu a nisu, a opet se uklapaju u istoriju evropske civilizacije- rekao je Kusturica.

On je dodao da je procjena završena i sada treba ugovor da se uskladi sa onim što zahtjeva skupština Privrednog društva "Andrićgrad", opština Višegrad i Vlada, koja postaje većinski vlasnik jer je dokapitalizovala ovu firmu.

Komentari

NA VRH