INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

Crna Gora razmatra otvaranje granica i za region

Razmatramo uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore, kaže Begić

Begić: Minimizirati epidemiološki rizik. Arhiv

Avaz.ba

5.8.2020

Senad Begić, zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, rekao je da se razmatra otvaranje granica i uslovi za region, prenosi B92.

Begić je na pitanje zašto je dozvoljen ulazak državljanima Rusije, a ne Srbije, jer je slična epidemiološka situacija u te dvije zemlje, te kako komentariše izjavu ukrajinskog konzula to što državljanima Ukrajine nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, odgovorio:

- Ukrajina će se zbog bolje situacije naći na ažuriranoj listi. Institut je napravio metodologiju koja je slična sa onom Evropske komisije. Jedan od ključnih parametara je broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje broja oboljelih, odnosno dugoročni trendovi. Prijedlog za uključivanje Rusije na zelenu listu je došao od Operativnog štaba za turizam i Ministarstva turizma.

Kada se radi o regionu, vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste. Tu ne smijemo da zaboravimo potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore - rekao je Begić, a prenose „Vijesti“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.