HEROJ IZ NOVOG PAZARA

Senad Dautović ženi inficiranoj koronavirusom dao vještačko disanje

Prilikom pomoći pacijentkinji, koja je nažalost preminula poslije dvije sedmice, Senad se nije inficirao

Dautović: Njegovo herojsko djelo izazvalo je divljenje javnosti. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

7.8.2020

Senad Dautović je jedan od 50 volontera koji su više od mjesec pomagali medicinskom osoblju i pacijentima u Kovid centru u Novom Pazaru. Njegovo herojsko djelo, da ženi oboljeloj od koronavirusa pruži vještačko disanje i produži joj život, izazvalo je divljenje javnosti.

Pacijentkinja oboljela od korone, koju je Senad Dautović sa kolegom trebao da prebaci iz vozila hitne službe u crvenu kovid zonu, na putu do bolničke sobe prestala je disati. Tada je, rizikujući svoj, Senad počeo da spasava njen život.

- Dali smo sve od sebe kako za nju tako i za sve ostale pacijente. Nismo gledali šta je i ko je. Pomagali smo od najpotrebnijeg kiseonika do najzadnjeg kao što je hranjenja, te presvlačenje pacijenata i tako dalje. Uradio sam to vještačko disanje i mislim da bih ponovio isto - priča Dautović, volonter u Regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru.


Dobio posao obezbjeđenja u novopazaraskoj Hitnoj službi. Facebook

Prilikom pomoći pacijentkinji, koja je nažalost preminula poslije dvije sedmice, Senad se nije inficirao.

- Odmah je urađen brzi test. Negativan je, ali će ostati ta volja i ta želja i nesebično požrtvovanje. Ljekari su odmah priskočili i uradili pravu reanimaciju - navodi dr Mirsad Đerlek, koordinator regionalnog kovid centra u Novom Pazaru.

Senad je bio višestruki davalac krvi i ali je i njemu je zatrebala kada je prije dvije godine morao na operaciju tumora. To ga je podstaklo da još više pomaže.

- Iako nije iz našeg grada, iako je rodom iz Rožaja ali supruga mu je iz Pazara, pa je on ustvari Pazarac. Što bi rekli odakle si, odakle ti je supruga. Došao je sa nama i radio izuzetno teške poslove iako smo tek kasnije saznali da je i sam bio dosta bolestan - dodaje Senad Župljanin, kolega volonter.

Dautović sa suprugom i dvoje djece živi u podstanarskoj sobi bez stalnih prihoda. Dobio je posao obezbjeđenja u novopazaraskoj Hitnoj službi, za sada po ugovoru na određeno vrijeme. Da bio konkurirao za stalni posao, prvo mora da kao državljanin Crne Gore ispuni administrativne uslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.