ŠIRENJE UTJECAJA

Rusija snažno naoružava Srbiju, SAD prijeti sankcijama

Ako Srbija nastavi dobijati rusko oružje, Vašington bi trebao uvesti sankcije, navode autori.

D. Hadžović/Avaz.ba

Povrijeđeni demonstrant na protestima u Srbiji

Foto: Arhiv


Na internet news portalu RealClear objavljen je članak o širenju ruskog utjecaja na Balkanu, autora Davida Shedda i Ivana Stradnera.

Autori upozoravaju da čak i pandemija korone pruža odličnu priliku za proizvodnju političkih nemira:

- Proteklih dana hiljade Srba izašlo je na ulice u znak protesta protiv najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o uvođenj stroge policijske satnice kao odgovora na skok u slučajeva Covid-19. Mnogi su pokazali prstom na proruske ultradesničarske gruše i strane obavještajne službe za podsticanje nasilnih nereda“, upozoravaju autori analize.

Autori napominju da iako Rusija odbacuje optužbe i njena uloga u protestima tek treba da se objelodani, jasno je da ova država koristi svaku priliku da podriva euro-atlantsku sigurnost i sposobnost Sjedinjenih Država da brane svoj interes u Evropi.

- Rusijapromovira svoje interese na zapadnom Balkanu putem široke upotrebe dezinformacija i cyber rata. SAD, međutim, nisu bespomoćne. Imaju priliku dobiti uvid u ove napore i suprotstaviti se ruskim kampanjama utjecaja. Vrijeme je da se suočimo sa cyber igrama ruskog moćnika Vladimira Putina prije nego što američki interesi trajno budu oštećeni na Balkanu“, upozoravaju autori.

Autori konstatuju da su Zapadna Evropa i Sjedinjene Američke Države dugo vremena bili ambivalentni u branjenju svojih interesa na Zapadnom Balkanom, što je odlično iskoristila Rusija za širenje svog utjecaja. Sada je čitava regija, tvrde, glavni front za širenje ruskog utjecaja i potkivanja interesa Zapada.

- Ruska dezinformacija, potpomognuta opetovanim cyber napadima na vladine institucije, bila je od značaja za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori koji je sponzorirala Moskva 2016. godine. U sjevernoj Makedoniji, Rusija je proširila dezinformacije prije referenduma o promjeni imena koji je sjevernoj Makedoniji konačno omogućio ulazak u NATO.

Autori upozoravaju da Srbija, kao ključni saveznik Rusije na Balkanu, predstavlja najveću prepreku za eliminiranje njenog utjecaja, upozoravajući i na srbijansko naglo naoružavanje:

- Od svih zemalja zapadnog Balkana, Srbija je imala najveće vojne izdatke u 2019. godini, a predsjednik Vučić zahvalio je Rusiji što je učinila srbijansku vojsku 10 puta jačom od NATO intervencije 1999. Nakon što je Rusija koristila raketni sistemv S-400 u Srbiji za vojnu vježbu, sistemi protuzračne obrane Pantsir S1 isporučeni su u februaru prošle godine, usprkos prijetnji američkim sankcijama.

  • S400 rakete

    S400 rakete

    Foto: Arhiv


Uvesti sankcije Srbiji

Zbog svega, autori smatraju da bi Sjedinjene Države trebale uvesti sankcije Srbiji: 

- Ako Srbija nastavi dobijati rusko oružje, Washington bi trebao uvesti sankcije. Srbija mora shvatiti da je njena strategija neutralnosti neprihvatljiva za SAD, kao i njene tvrdnje da uravnoteži njihove interese između Rusije, Kine i Zapada. Amerika bi trebala ostati čvrsto predana naporima u rješavanju spora oko Kosova i boriti se protiv kontrole tog narativa iz Rusije.

Na kraju analize autori zaključuju da Sjedinjene Države Zapadnom Balkanu moraju pristupiti s potpuno novom strategijom:

- Moskva je odlučna proširiti svoj utjecaj na zapadnom Balkanu koristeći cyber ratovanje na štetu američkih i zapadnih interesa. Da bi to spriječili, SAD bi trebao osmisliti novu strategiju za Zapadni Balkan koja pokazuje da je SAD predan suzbijanju ruskih ometajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu i šire. Vrijeme je za taj odgovor sada, poručuju autori.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na