HVAR

Preminuo hrvatski književnik Tonko Maroević

Bio je naučni savjetnik na Institutu za historiju umjetnosti i profesor katedre povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

E. T. / Avaz.ba

Tonko Maroević

Foto: Arhiv


Hrvatski književnik, historičar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević umro je jučer u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru. 

Tonko Maroević je rođen u Splitu 1941., a porijeklom je iz Staroga Grada na Hvaru. Diplomirao je komparativnu književnost i historiju umjetnosti te doktorirao temom Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas.

Bio je naučni savjetnik na Institutu za historiju umjetnosti i profesor katedre povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bio je pjesnik, esejist, prevoditelj, ponajviše s italijanskog jezika te istraživač savremene hrvatske umjetnosti.

  • Tonko Maroević

    Tonko Maroević

    Foto: Arhiv


Dobitnik je nagrada Poeta oliveatus na manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani (1997.), "Tin Ujević", za zbirku pjesama "Trag roga ne bez vraga" (1988.) te Plaketa "Dobrojutro, more", s pjesničkih susreta u Podstrani (2011.).

Javio se zbirkama pjesama u prozi Primjeri (1965.) i Slijepo oko (1969.) u okviru generacijske "razlogovske" poetike.

Sastavio je antologije hrvatskog pjesništva 1971.–95. Uskličnici (1996.) i 1996.–2019. Svjetlaci (2019.) te antologije katalonskoga pjesništva Bikova koža (1987.) i Riječi za jedan lapidarij (2018.).

Istraživao je suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost. Objaviljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama. Autor je i više monografija o hrvatskim umjetnicima.

NA VRH

Podijeli članak na