PREGOVORI

Sastanak lidera Kosova i Srbije 2. septembra u Bijeloj kući

Ovaj sastanak dolazi nakon što je prethodni sastanak, zakazan za 27. juni, otkazan

Ilustracija. Kosovo online

Avaz.ba

14.8.2020

Predstavnici Srbije i Kosova sastat će se 2. septembra u Vašingtonu, u Bijeloj kući, objelodanio je Ričard Grenel (Richard Grenell), odlazeći ambasador SAD u Njemačkoj i specijalni izaslanik Donalda Trampa (Trump) za pregovore Srbije i Kosova.

Ovu vijest objavio je Ričard Grenel na društvenoj mreži Twitter.

- Sretni smo što možemo objaviti da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući na pregovorima 2. septembra - napisao je Grenel.


Ovaj sastanak dolazi nakon što je prethodni sastanak, zakazan za 27. juni, otkazan.

Otkazivanje sastanka uslijedilo je nakon što je samo nekoliko dana prije dogovorenog susreta Hašim Tači, predsednik Kosova, optužen za zločine pred specijalnim odjeljenjem suda u Hagu.

Inače, dijalog Beograda i Prštine vodi se i u Briselu uz posredstvo EU. On je obnovljen 16. jula u Briselu, nakon 20 mjeseci pauze.

Tada su se u sjedištu Unije sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Razgovori Beograda i Prištine potom su nastavljeni 23. jula na eskpertskom nivou, a timove dvije strane su predvodili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić i kosovski koorinator za dijalog Skender Hiseni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.