HRVATSKA

Capak: Nismo očekivali ovoliko povećanje broja novozaraženih, moramo nešto poduzeti

Kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema , kazao je Capak

Krunoslav Capak. Arhiv

Avaz.ba

14.8.2020

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je za HRT da je jučer bio rekordan dan što se tiče broja novozaraženih od koronavirusa te je objasnio zašto je dobro kada država ima do 50 zaraženih dnevno.

- To je dobro jer nam onda brojka ide ispod one 15 na 100.000 u 14 dana, a to je nekakva granica koju uzima većina zemalja, iako je Evropska Komisija odredila 16 kao evaluaciju što se tiče broja novooboljelih - rekao je Capak.

Objasnio je da je do trenutne situacije u Hrvatskoj došlo tako što je država opustila sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900.000 turista i da su očekivali povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko.

- Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno - istakao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodao je kako su ograničili radno vrijeme, ali i dali mogućnost da se na nekoliko dana zatvore klubovi, zbog provođenja protuepidemijskih mjera te da se adaju da će mjere uroditi plodom.

- Mi bi htjeli da se svi drže mjera, kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema - naglasio je on.

Capak je rekao da epidemiološka služba stalno upozorava na opasnosti zaraze koronom, a normalno je da se na odmoru ljudi žele opustiti i zaborave na prisutnost virusa, ali da treba biti oprezan.

Opreza nikad dosta. Korona se vrlo lako prenosi, vrlo lako pređe s čovjeka na čovjeka i trebamo se držati mjera koje stalno spominjemo - higijena, distanca i maske - rekao je. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.