SUSRET 2. SEPTEMBRA

Hoti i Tači pozdravili zakazivanje sastanka između Kosova i Srbije u Vašingtonu

Zahvalni smo SAD-u na izuzetnoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu, naveo je Tači

Hoti i Tači. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

18.8.2020

Povodom zakazivanja dijaloga između Kosova i Srbije u Vašingtonu, premijer Kosova Avdullah Hoti poručio je da su Sjedinjene Američke Države uvek bile presudne u procesu izgradnje države na Kosovu, prenosi Anadolija.

Hoti je na svom Facebook profilu napisao da će 2. septembra u Bijeloj kući kosovska strana razgovarati sa srpskom stranom “kao dvije nezavisne zemlje, o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona”.

- Kosovo je blagoslovljeno s prijateljima koje ima - kazao je Hoti.

I predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravio je najavljeni sastanak Kosova i Srbije 2. septembra u Bijeloj kući.

- Pozdravljam sastanak najavljen u Bijeloj kući i razgovore Kosova i Srbije. Zahvalni smo SAD-u na izuzetnoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu - napisao je Tači na svom Twitter nalogu. Kosovski predsednik nije naveo da li će i on biti učesnik tog sastanka.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) najavio je da će se lideri Kosova i Srbije sastati 2. septembra u Vašingtonu.

Sastanak između lidera Kosova i Srbije u Vašingtonu koji je bio zakazan za 27. juni otkazala je kosovska strana nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu saopćilo da je podiglo nepotvrđenu optužnicu protiv Tačija.

U međuvremenu, u Briselu je posredstvom Evropske unije nastavljen dijalog između Kosova i Srbije, koji je 20 mjeseci bio u zastoju zbog taksi koje je Priština uvela na uvoz robe iz Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.