SLOVENSKA VLADA

Kacin najavljuje: Hrvatska od četvrtka ide na crvenu listu?

Odluka će biti donesena u četvrtak navečer. Realno je očekivati ​​da će vrijeme za povratak isteći prije sljedeće sedmice, najavio je Kacin.

Jelko Kacin. Arhiv

Avaz.ba

18.8.2020

Glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin danas se na press konferenciji potpuno fokusirao na Hrvatsku, a uz statistiku o slučajevima uvezenima iz Hrvatske iznio je i epidemiološku sliku susjedne zemlje.

Kazao je kako je danas među 27 novih slučajeva potvrđen uvoz novih 12 slučajeva iz Hrvatske, a da se, s obzirom na to da epidemiološka ispitivanja još uvijek traju, taj broj može i povećati.

Rekao je i kako među novim slučajevima u Sloveniji u proteklih sedam dana dominira uvoz virusa iz Hrvatske, te da je iz Hrvatske prošle sedmice uvezeno 65 slučajeva korone. U ukupnom broju uvezenih slučajeva virusa iz Hrvatske, dodao je, prevladavaju mladi iz dobne grupe od 15 do 34 godine.

Kacin je potom, govoreći i epidemiološkom stanju u Hrvatskoj, kazao kako najviše novih infekcija ima u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

- Tamo gdje su poznate lokacije noćnih klubova, broj novih infekcija je najveći, rekao je Kacin i ustvrdio kako su u primorskom dijelu hrvatske najbolji uvjeti u Istarskoj županiji.


"Ne isključujemo mogućnost da je u Hrvatskoj počeo treći val"

- Broj zaraženih je u porastu, ne isključujemo mogućnost da je u Hrvatskoj počeo treći val, rekao je Kacin i dodao kako za to ipak nema dokaze. No naglasio je kako su trenutno je zaražene ukupno 33,42 osobe na 100.000 stanovnika.

Kacin je na Twitteru objavio i grafove koji pokazuju rast broja zaraženih u Hrvatskoj.





"Zrće je poznato po konzumiranju psihoaktivnih supstanci, a to pomaže širenju virusa. Roditelji bi se trebali zapitati"

Kacin je kao posebno problematične naveo Pag, Vodice, Biograd na Moru, Makarsku i Hvar. 

- To još nisam rekao, ali Zrće je poznato po konzumiranju psihoaktivnih supstanci, a to uvelike povećava mogućnost širenja infekcije, pa bi se roditelji trebali zapitati kamo mladi odlaze, dodao je Kacin.

Kazao je i kako epidemiološka slika Hrvatske ima značajan negativni utjecaj na situaciju u Sloveniji.

Hrvatska će od četvrtka navečer biti na slovenskoj crvenoj listi?

Najavio je i skoru odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu.

- Svjesni smo da slovenski državljani koji se nalaze u Hrvatskoj moraju imati dovoljno vremena za povratak kući u slučaju promjene režima na granici. Odluka će biti donesena u četvrtak navečer. Realno je očekivati ​​da će vrijeme za povratak isteći prije sljedeće sedmice, najavio je Kacin.

Slovenski mediji procjenjuju kako je na hrvatskoj obali trenutno oko 160.000 Slovenaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.