SASTANAK VUČIĆA I DODIKA

Biserko za "Avaz": Srbija sve vrijeme insistira na Kosovu, a misli na Republiku Srpsku

Ono što Srbija želi prije svega jeste da napravi tu paralelu Kosova s Republikom Srpskom, navodi Biserko.

Sonja Biserko. Arhiv

Piše: D.H./Avaz.ba

26.8.2020

U Beogradu se danas održao sastanak zvaničnika bh. entiteta RS s državnim vrhom Srbije. Sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

U izjavi sa "Dnevni avaz" Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe kako navedeni sastanak treba posmatrati u svjetlu nastojanja Aleksandra Vučića da pred sastanak u Vašingtonu pitanje Kosova poveže s Republikom Srpskom.

- Beograd je sve vrijeme insistirao na Kosovu, a mislio na Republiku Srpsku. Ovo je nekakav pokušaj da se eventualno u Vašingtonu stvari drugačije definišu, odnosno da se uključi i Bosna u pregovore. Ono što Srbija želi prije svega jeste da napravi tu paralelu s Republikom Srpskom, na čemu insistira Dodik, ne samo sada, nego od trenutka kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Sada se to samo radikalizovalo, jer Srbija smatra da je ovo tačka kada može da se nešto učini. Međutim, lično smatram da kontekst nije takav kakvim ga oni učitavaju. 

Biserko naglašava da se Srbija uzda u želju Donalda Trampa (Tramp)  da ubilježi bilo kakav vanjskopolitički uspjeh pred predsjedničke izbore na kojima mu se daju veoma male šanse u odnosu na demokratskog protukandidata Džoa Bajdena (Joe Biden), ali da ne vjeruje da će sastanak u Vašingtonu dovesti do bilo kakvog značajnijeg uspjeha.

- Trampu bi međunarodni uspjeh mu pomagao u kampanji za reizbor u novembru, slično tome je radio i s Izraelom i Saudijskom Arabijom, ali taj događaj u Vašingtonu u velikoj mjeri zavisi od toga kako će se Albanci ponašati. To je samo jedan pokušaj Trampa da dobije poen, ali je teško misliti da problem odnosa Srbije i Kosova može da se riješi jednim potpisom. Što se tiče trgovine teritorija, mislim da je to isključeno.

Biserko smatra kako će u slučaju pobjede Bajdena, uzimajući u obzir već ranije zauzetz poziciju evropskih sila, definitivno doći do kraja ideje o mogućnosti razmjene teritorija između Srbije i Kosova, pa samim tim i uključivanja BiH u čitavu priču.

- Ako Bajden pobijedi, čitava ta stvar se vraća u drugi kolosijek, onaj koji su Amerikanci od početka vodili i na kojem su insistirali, kao i Evropa na čelu s Njemačkom. To je bilo poremećeno s Trampovom administracijom kada je sekretar za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) otvorio mogućnost razmjene teritorije, nažalost, uz saglasnost evropske komesarke Mogerini koja je dozvolila da se promijeni taj format dijaloga, ali to je sad sve stavljeno ad acta i više ne postoji šansa za to.

Biserko naglašava i da su zapadne sile svjesne da bi bilo kakva promjena granica bila uvod u nove sukobe i podjele, te da s te strane neće dozvoliti takav scenarij, ma koliko vodstva Srbije i RS možda i gajila iluzije po tom pitanju.

- Ja mislim da MZ mora rješavati Balkan cjelovito, jer u svakom pojedinačnom slučaju pregovora uvijek se podilazi srpskoj strani zato što je ona veća, značajnija, strateški i sigurnosno. Međutim, svaki poremećaj ili promjena granica kakve su priznate na Balkanu dovele bi do tektonskih promjena i sigurno novih sukoba i nestabilnosti koje bi zapravo cijeli region dodatno unazadile. Balkan je interesna sfera Evrope i Amerike i oni od toga neće odustati. Rusija jeste zainteresovana, ali ima više brige oko Bjelorusije i Ukrajine, na samoj granici imaju probleme koje trebaju da riješe. Balkan im služi kao poprište gdje se odmjeravaju za Zapadom, ali je nerealno očekivati da će Rusija odigrati ulogu kakvu Srbija i Republika Srpska očekuju, objašnjava Biserko.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.