SRBIJA

Čedomir Jovanović: Dodik i crnogorski litijaši najveća su prijetnja miru na Balkanu

Srbi iz današnje Srbije su u prošlosti bili najveća prijetnja po region. Danas je obrnuto. Najveća prijetnja za mir na Balkanu danas su upravo Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih, kaže Jovanović

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije. Agencije

Avaz.ba

27.8.2020

Najveća prijetnja za mir na Balkanu danas su Milorad Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih, kazao je predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović

- Srbi iz današnje Srbije su u prošlosti bili najveća prijetnja po region. Danas je obrnuto. Najveća prijetnja za mir na Balkanu danas su upravo Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih - uvjeren je Jovanović.

Jasna poruka

Kako je ilustrovao, u Crnoj Gori se na litijama otvoreno traži napuštanje evropske politike, pjeva o Kosovu i negira crnogorska državnost. 

- Naravno da se to ne odnosi samo na Đukanovića, već se šalje i jasna poruka Vučiću šta se od njega očekuje u pregovorima sa Prištinom - smatra Jovanović.

Obaveza državnog vrha Srbije, prema njegovom stavu, "jeste da uvijek ponovi da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH ili Crne Gore, da pokuša da zaštiti interese Republike Srbije svaki put kada se pomene status RS i nezavisnost Crne Gore".

- Mi to i činimo, ali svaki takav razgovor djeluje kao gašenje požara benzinom. Pored sačuvanog mira, koji jeste najbitniji, nas takvi pritisci uvijek dodatno slabe, ali i koštaju - tvrdi Jovanović.

Postala je praksa da, svaki put pred ključne susrete predsjednika Srbije sa svjetskim zvaničnicima, Milorad Dodik pokušava da nametne pitanje Republike Srpske kao centralno, smatra Jovanović, i upozorava da stavljanje u isti koš RS i Kosova danas samo može da šteti interesima Srbije.

On misli i da "Dodik nije jedini koji preko naše kičme pokušava da dođe do političkih poena" i ukazuje da je "Srbija stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore".

Kako je obrazložio, "jedno je briga o nacionalnim interesima u regionu, a sasvim drugo to što Milorad Dodik uvijek iskoristi priliku da tu brigu o Srbima u regionu dobro naplati, a litijaši da nas vrate u vrijeme sukoba sa Albancima".

- Mir u Bosni uvijek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji - upozorio je Jovanović.


Oštriji stav

On smatra da je možda vrijeme da "država zauzme oštriji stav prema Miloradu Dodiku, kako svi državljani Republike Srbije ne bi bili taoci nepromišljene politike srpskog člana Predsedništva BiH", prenosi Fonet.  

- A sigurno je došlo vrijeme da kosovski čvor rješavamo, bez obzira na upozorenja koje čujemo od prosrpskih stranaka u Crnoj Gori - ocijenio je predsjednik LDP.

I, na kraju krajeva, zaključio je Jovanović, "možda je vrijeme da jasno stavimo do znanja i regionalnim i međunarodnim partnerima da se srpska politika kreira u Beogradu, a ne u Banjaluci ili na litijima u Crnoj Gori, i da to učinimo dok ne bude kasno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.