PRED IZBORE

Nacionalista Bećković priziva krvoproliće u Crnoj Gori: Posljednji je čas da se promijeni vlast

Sadašnji duhovni aparthejd i mir takođe ne rješavaju ništa, napisao je Bećković

Bećković: Nepoželjnim je proglašen i u Vojvodini. Wikipedia

Avaz.ba / Pobjeda.me

27.8.2020

Kontroverzni akademik i pjesnik, srpski nacionalista Matija Bećković, koji je u javnosti poznat po negiranju crnogorske nacije i države, napisao je u autorskom tekstu za tabloid Kurir da je posljednji čas da se promijeni vlast u Crnoj Gori ili će u suprotnom biti krvi.

– Posljednji čas je da se i u Crnoj Gori desi ono što se još nije desilo jedino u njoj. A to znači da se promijeni vlast koja nije promijenjena od 1945. godine. I to na izborima, što se nije desilo nikad. I da se sve obavi bez krvi. Najgore bi bilo da se podijele i pobiju i tako utvrde ko je bolji. Sadašnji duhovni aparthejd i mir takođe ne rješavaju ništa – napisao je Bećković u autorskom tekstu koji je objavio tabloid Kurir, poznat po propagandističkom izvještavanju protiv Crne Gore, prenosi Pobjeda.

Kako tvrdi Bećković, glasačkim listićima se mogu odbraniti svetinje i svetinja Crne Gore, kročiti u 21. vijek i poraziti oni koji litije vide kao uvod u „Oluju“ i svom narodu kavaljerski nude prevoz da ne ide pješke.

Bećković je već ocijenio da zna ko će sigurno izgubiti na izborima 30. avgusta.


– Ne znam ko će pobijediti na sljedećim izborima, ali se sa ove daljine čini da je jedino sigurno da će vladajuća partija izgubiti. Ko god da pobijedi – ona neće. Istekao joj je rok upotrebe. Trči počasni krug. Nigdje nikad ta vrsta vladavine nije završila drukčije. Crna Gora je idealna za idealne izbore. Mogli bi svi glasati pred kamerama da sve bude vidno, čisto i jasno. Da bude slobodna, a ne zarobljena država. Nažalost, izgleda da je idealna i za sumnjive rabote, od kojih ne odustaju, iako ih svaki dan hvataju na djelu – zaključio je Bećković.


U novembru 2018. godine, Bećkoviću je sa još trojicom srpskih intelektualaca (nacionalista) koji su trebali govoriti na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine, zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore".

No, ako nije mogao u Crnu Goru, srpski nacionalista Bećković dobro došao je u to vrijeme u Banjoj Luci, gdje je promovirao knjigu Emira Kusturice. Rado viđen je gost i u njegovom Andrićgradu u Viešegradu gdje propagira neostvarene ratne ciljeve srpske politike s početka 90-tih.

Bećković na promociji knjige Emira Kusturice. Screenshot


Prije dvije godine miješao se i u izbore u Bosni i Hercegovini, tada je pozvao građane RS da u što većem broju izađu na izbore, "da glasaju za Republiku Srpsku“.

Godinama Bećković širi neistine o ugroženosti srpskog naroda u državama nastalim nakon raspada Jugolavije, zalažući se ponovo za prekrajanje granica i stvaranja novog srpskog prostora.

Nepoželjnim je proglašen i u Vojvodini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.