ALBANSKI PREMIJER

Edi Rama posreduje u dijalogu s Bjelorusijom?

Zaista se nadamo da će odgovor bjeloruske vlade na ovu ponudu biti pozitivan, rekao je Rama

Edi Rama. Arhiv

Avaz.ba/Tanjug

28.8.2020

Predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, albanski premijer Edi Rama, ponudio je posredovanje te organizacije u dijalogu u Bjelorusiji.

- Napredak će zahtijevati međusobno razumijevanje i saradnju. Predlažem da OEBS postane posrednik u neophodnom dijalogu kako bi se Bjelorusiji pomoglo da pronađe izlaz iz trenutne situacij", rekao je Rama, ističući podršku narednog predsjedavajućeg OEBS-a, švedske ministarke vanjskih poslova Ane Linde.

- Zaista se nadamo da će odgovor bjeloruske vlade na ovu ponudu biti pozitivan, rekao je Rama.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Rama je rekao da će Albanija, kao zemlja koja trenutno predsjedava tom organizacijom, "neumorno i strpljivo" raditi na stvaranju uslova koji će dovesti do procesa koji će u svemu biti od pomoći. On je, međutim, napomenuo da odmah mora doći do značajnog poboljšanja kada je riječ o ljudskim pravima u Belorusiji.

Nezamislivo je vjerovati da može biti kredibilnog procesa dijaloga ako se čini da je jedna od strana sklona tome da poništi samu suštinu pluralističkog društva, rekao je Rama, dodajući da se OEBS u tom procesu neće nametati, zauzimati strane ili se miješati u unutrašnje poslove Bjelorusije. 

- Situacija mora biti razriješena u Minsku i unutar naroda Belorusije, uz puno poštovanje njegovog suvereniteta, nezavisnosti i ljudskih prava, rekao je Rama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.