NARODNI HEROJ

Sjećanje: Kapičić- čuvaj granice Crne Gore, jer su krvlju zalivene

Ovaj video kruži internetom odavno, ali je danas dan kad riječi neustrašivog Crnogorca treba čuti opet, pišu crnogorski mediji

Kapičić: Narodni heroj. Arhiv

Avaz.ba

30.8.2020

Narodni heroj, general Jovo Kapičić napustio je ovaj svijet odan dvijema svetinjama- antifašizmu i Crnoj Gori. Mediji u Crnoj Gori danas su objavili video gdje se prisjećanju njegovih izjava.

Ovaj video kruži internetom odavno, ali je danas dan kad riječi neustrašivog Crnogorca treba čuti opet. 

Jer, danas one treba da budu nadahnuće svakom građaninu odanom Crnoj Gori i njenom pravu na čast i slobodu.

Neponovljivi Jovo Kapičić rođen je u Gaeti 1919. Umro je u Beogradu 2013, a sahranjen na njegovom Cetinju. 

On je u intervju za Anadoliju, nekoliko mjeseci prije smrti 2013.godine azao da ga posebno  brine sudbina Bosne i Hercegovine, jer, kako veli, Bosna je žrtva:

  - Za mene je Bosna sada veća otadžbina nego bilo koja druga država na ovim prostorima. U Bosni sam ratovao tokom Drugog svjetskog rata. Prije bih sada živio u Bosni nego u Crnoj Gori ili Srbiji. Bosna je za mene žrtva i heroj! To sam kazao i jednom prilikom kad su me zvali na svečanost u Tuzli gdje su me kao kralja dočekali. Bosna je bila ratničko mjesto. Svi smo tokom Drugog svjetskog rata dolazili da ratujemo u Bosni. Bosna je ratovala, a i plaćala taj rat mrtvima, ranjenima i ruševinama kojih nije bilo na drugim mjestima. A tu, u Bosni ih je bilo od vrha do dna'', sjeća se Kapičić. 


Posebno osuđuje sve pokušaje da se Bosna podijeli i nestane kao država. I ranije je više puta isticao da će Srbija uvijek imati apetite prema Bosni.

- Ko želi da rastaka Bosnu, dabogada se on rastakao od glađi, žeđi, od bolesti, zime i svake druge rabote. Jer, to raditi je zločin kakav se samo može zamisliti, zločin prema jednom narodu koji je zajednički ginuo, zajednički se žrtvovao - rekao je tada Kapičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.